Domowa granola (musli)
Nie muszę nikogo chyba przekonywać, że domowa granola jest najlepsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza. Przygotowując granolę w domu, sami dobieramy pasujące nam składniki, jej słodycz i chrupkość (stopień wypieczenia). Zdrowe domowe musli zjedzone na śniadanie z mlekiem lub jogurtem nie tylko nas nasyci, ale również dostarczy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów.
W musli ze sklepu na pewno jest bardzo dużo białego cukru, a o ilości i jakości dodanych bakalii to dużo nie wiemy, bo tego przez opakowanie nie widać. Bakalie do granoli są dość drogie, a w sklepowym opakowaniu musli są ich niestety znikome ilości, a my płacimy za nie jak za przysłowiowe "zboże".
Domowa granola nie znudzi się nigdy, gdyż za każdym razem jej skład może być modyfikowany i dobierany do naszych upodobań. Zapewniam, gdy zrobicie raz domowe musli, nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowe.
Składniki:
(duża porcja - na blaszkę z piekarnika)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki nasion goji (opcjonalnie)
- 2 łyżki ciekłego miodu naturalnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić domową granolę?
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, wiórki i pokrojone orzechy, wymieszać, równo rozłożyć na blaszce i polać ciekłym miodem. Wszystko jeszcze raz wymieszać, równomiernie ułożyć na formie i posypać cukrem trzcinowym.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa, gdy jej powierzchnia delikatnie się zarumieni. Podczas pieczenia nie dopuścić do przypalenia, gdyż będzie gorzka.
- Wyjąć z piekarnika, będzie nieco miękka, ale podczas stygnięcia nabierze chrupkości. Wystudzoną granolę pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać żurawinę, rodzynki i ewentualnie nasiona goji.
- Granolę najlepiej przechowywać w szklanym słoju, w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła ciepła.
- Suszonych owoców nie piec razem z orzechami, gdyż zawierają sporo cukru, szybko się przypalą i będą gorzkie.
- Spożywać z mlekiem, jogurtem, maślanką lub dowolnym sokiem owocowym, kto, z czym lubi. Świetna jest do podjadania na sucho przed telewizorem.
Zobacz również: ciasteczka z musli.
Uwielbiam domową granolę! Właśnie wczoraj wyjęłam z pieca dwie blaszki. Nigdy nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem :) Twoja pięknie wygląda i na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że tak jak ja lubisz granolę.
UsuńTwoja granola wygląda mega smacznie 😊. Przyznam, że nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Koniecznie spróbuj zrobić.
Usuńo niebo lepsza niż ze sklepu!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :)
UsuńPysznie wygląda, kiedyś robiłam częściej, teraz jakoś nam nie po drodze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pewnie chcecie odpocząć od siebie ;)
UsuńPycha, nigdy jeszcze nie robiłam w domu granoli. Czas najwyższy zabrać się za nią :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę, ostatnio zrobiłam czekoladową, jest pyszna i właśnie mi się kończy. Twoja propozycja jest również bardzo smaczna :).
OdpowiedzUsuńMiło mi, ja również bardzo ją lubię Polecam :)
OdpowiedzUsuń