Drożdżówka sypana ze śliwkami
Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania.
Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu jest bardzo puszysta i delikatna w smaku. Przypomina mi taką z dzieciństwa, co to do niej na podwieczorek wypijało się jeszcze kubek ciepłego mleka. Przygotują ją nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu.
Składniki:
(na 2 formy o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm lub na jedną 33 cm x 23 cm)
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 200 g masła (roztopić)
- 4 jajka (roztrzepać)
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej (przesiać)
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g masła (schłodzić)
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 600 g dojrzałych śliwek węgierek
- 5 - 6 łyżek cukru pudru lub trzcinowego
Jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
- Do dużej miski wkładać jeden po drugi składniki (bez soli), w podanej powyżej kolejności. Nie mieszać! Przykryć folią lub ścierką i odstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce.
- Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
- Z podanych składników zagnieść kruszonkę, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
- Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli.
- Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość).
- Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek.
- Całość oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki.
- Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, a następne 25 - 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Od razu po upieczeniu drożdżówki nie wyjmować z foremki, odczekać z 10 minut by nieco ostygła.
Zobacz również:
Drożdżówka z kruszonką |
Idealna do popołudniowej kawki! :)
OdpowiedzUsuńDo kawy najlepsza :)
UsuńFajna drożdżóweczka, ja bardzo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta drożdżówka, ze śliwkami uwielbiam ciasta.
OdpowiedzUsuńSuper! Słyszałam o takim cieście drożdżowym. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno drożdżówki nie robiłam,,
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)