Gulasz z pieczarkami
Gulasz to smaczne danie, które nie jest zbyt pracochłonne i zapewne tak jak u mnie, jest często przygotowywane również w Waszych domach. Jeśli chodzi o przyprawy i inne użyte składniki, można je dostosować do swoich upodobań. U mnie tym razem gulasz jest zrobiony z łopatki wieprzowej i pieczarek, ale w sezonie mogą to być również grzyby leśne.
Podanie gulaszu jest również sprawą indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg pieczarek
- 2 średnie marchewki
- 1 mały korzeń selera
- 1 średnia papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- mielony pieprz do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
dodatkowo:
- 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej
*Osoby na diecie bezglutenowej kaszę powinny zastąpić ryżem.
Przygotowanie:
- Mięso umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki i lekko podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso podsmażać na patelni partiami, aby nie wyciekały z niego soki.
- W średniej wielkości garnku zagotować około 1/2 litra wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i podsmażoną łopatkę (woda ma zakrywać mięso). Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.
- Obrać marchew i selera, drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa.
- Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Cebulę delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa.
- Następnie umyć, oczyścić, grubo pokroić pieczarki i delikatnie podsmażyć na patelni po smażonej cebuli, dodać do mięsa, a patelnię opłukać odrobiną wody i również wlać ją do mięsa.
- Dodać pozostałe przyprawy oprócz pieprzu i soli.
- Dusić wszystko pod przykryciem, aż mięso będzie miękki i wtedy dodać drobno pokrojoną paprykę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze około 5 minut. U mnie gulasz dusił się w sumie około 65 minut, ale to zależy, jakie trafi nam się mięso.
- W garnku zagotować 2 1/2 szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i gotować 8 - 9 minut pod przykryciem, co pewien czas zamieszać. Po tym czasie wymieszać, przykryć i odstawić na około 5 - 10 minut.
Zobacz również:Gulasz z indyka
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑