Krem rafaello z fasoli
Zdrowy krem rafaello z fasoli jest zbliżony w smaku do obtoczonych w kokosie znanych pralinek, nie jest on jednak tak słodki. Krem jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a smak fasoli jest zupełnie niewyczuwalny. Krem z fasoli jest zdrowym i pysznym deserem, który warto dodać do menu, zwłaszcza dzieciom.
Krem rafaello z fasoli ma kokosowo-migdałowy smak i świetnie nadaje się do smarowania pieczywa na śniadanie lub podwieczorek. Krem z fasoli sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów oraz zdrowa niezbyt słodka samodzielna przekąska.
Z takiego kremu łatwo można wykonać pralinki, wystarczy po schłodzeniu zrobić z niego małe kulki, obtoczyć je w kokosie i do środka włożyć migdały. Zapewniam, że nikt nie wyczuje fasoli, a taki zdrowy smakołyk dostarczy nam dużo energii i przyjemności.
Przepis na krem rafaello z fasoli
Składniki na krem rafaello z fasoli:
- 1 puszka białej fasoli
- 2 - 3 łyżki naturalnego miodu
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 - 70 g płatków migdałowych lub pokrojonych migdałów
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
Jak zrobić krem rafaello z fasoli?
- Fasolę odsączyć i przepłukać najlepiej przegotowaną i wystudzoną wodą.
- Dodać miód, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ziarenka wyjęte z wanilii i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
- Do masy wmieszać płatki migdałowe lub pokrojone lekko podprażone migdały.
- Krem wstawić do lodówki na około 2 godziny by się schłodził i zgęstniał.
- Krem przy dłuższym chłodzeniu mocno zastyga, więc po schłodzeniu najlepiej zrobić z niego małe kulki z migdałem w środku i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
Zobacz również: krem daktylowy.
Bardzo ciekawy przepis! Muszę wypróbować :) na mleczko kokosowe jest też sposób, by zrobić je samemu. Niedługo napiszę o tym u siebie na blogu, bo planuję pyszny krem kokosowo-czekoladowy z białej czekolady. Pozdrawiam, Ania z Kęsy Codzienności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zajrzę po przepis na pewno, również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Na pewno wypróbuję, ale korzystając z własnych ziaren fasoli.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z własnej fasoli będzie na pewno jeszcze smaczniejszy. Proponuję użyć białej fasoli o drobnych ziarenkach, ma ona cieńszą skórkę i po ugotowaniu jest delikatniejsza.
Usuńmusi być pyszny-zapisuję ;-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny, polecam :)
UsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń