Krem rafaello z fasoli

/ 8

Zdrowy krem rafaello z fasoli jest zbliżony w smaku do obtoczonych w kokosie znanych pralinek, nie jest on jednak tak słodki. Krem jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a smak fasoli jest zupełnie niewyczuwalny. Krem z fasoli jest zdrowym i pysznym deserem, który warto dodać do menu, zwłaszcza dzieciom.

Rafaello z fasoli na deser
Krem rafaello z fasoli ma kokosowo-migdałowy smak i świetnie nadaje się do smarowania pieczywa na śniadanie lub podwieczorek. Krem z fasoli sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów oraz zdrowa niezbyt słodka samodzielna przekąska.
Z takiego kremu łatwo można wykonać pralinki, wystarczy po schłodzeniu zrobić z niego małe kulki, obtoczyć je w kokosie i do środka włożyć migdały. Zapewniam, że nikt nie wyczuje fasoli, a taki zdrowy smakołyk dostarczy nam dużo energii i przyjemności.
Krem z fasoli

Przepis na krem rafaello z fasoli

Składniki na krem rafaello z fasoli:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 - 3 łyżki naturalnego miodu
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 - 70 g płatków migdałowych lub pokrojonych migdałów
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Jak zrobić krem rafaello z fasoli?

  1. Fasolę odsączyć i przepłukać najlepiej przegotowaną i wystudzoną wodą.
  2. Dodać miód, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ziarenka wyjęte z wanilii i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
  3. Do masy wmieszać płatki migdałowe lub pokrojone lekko podprażone migdały.
  4. Krem wstawić do lodówki na około 2 godziny by się schłodził i zgęstniał.
  5. Krem przy dłuższym chłodzeniu mocno zastyga, więc po schłodzeniu najlepiej zrobić z niego małe kulki z migdałem w środku i obtoczyć je w wiórkach kokosowych.

    Zobacz również: krem daktylowy.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis! Muszę wypróbować :) na mleczko kokosowe jest też sposób, by zrobić je samemu. Niedługo napiszę o tym u siebie na blogu, bo planuję pyszny krem kokosowo-czekoladowy z białej czekolady. Pozdrawiam, Ania z Kęsy Codzienności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Zajrzę po przepis na pewno, również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję, ale korzystając z własnych ziaren fasoli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Z własnej fasoli będzie na pewno jeszcze smaczniejszy. Proponuję użyć białej fasoli o drobnych ziarenkach, ma ona cieńszą skórkę i po ugotowaniu jest delikatniejsza.

      Usuń
  4. musi być pyszny-zapisuję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady