Krem z suszonych daktyli

/ 10

Smaczny, słodki smakołyk, do samodzielnego jedzenia lub w połączeniu z innymi ulubionymi dodatkami. Krem nie zawiera cukru, słodyczy nadają mu daktyle. Idealny deserek dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Kremowy deser z daktyli

Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, minerałów i witamin. Daktyle to dobre źródło potasu, magnezu, żelaza i witaminy K oraz witamin z grupy B, jak również przeciwutleniaczy. Oczywiście, najlepiej wybierać daktyle niesiarkowane. 

Suszone daktyle są dość kaloryczne, ale tego kremu nie da się bardzo dużo zjeść. Zawarty w daktylach naturalny cukier nie napędza apetytu, tak jak to się dzieje w przypadku cukru białego. 
Taki krem świetnie zaspokaja chęć na coś słodkiego, wystarczy jedna łyżeczka i nie szukamy więcej już nic słodkiego.

Przygotowanie kremu jest banalnie proste i składa się on tylko z 2 składników. Konsystencję najlepiej dostosować do swoich upodobań, u mnie jest dość gęsty, dodaję go często do koktajlu lub owsianki.
Krem z daktyli

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 200 - 250 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na co najmniej 20 - 30 minut.
  2. Przełożyć pokrojone daktyle do blendera i rozdrobnić je do postaci kremu, podlewając gęstniejący krem mleczkiem.
  3. Jeśli krem będzie przechowywany w lodówce, proponuję robić go nieco luźniejszym, gdyż zastyga.
  4. Krem daktylowy jest świetnym dodatkiem do różnych mas kremowych i deserów. Po dodaniu rozdrobnionych orzechów otrzymamy zdrowe i bardzo smaczne masło orzechowe.

    Zobacz również: krem daktylowy.

Komentarze

  1. Uwielbiam daktyle, robię z nich czasem pastę, ale do tej pory używałam mleka sojowego albo wody. na kokosowym musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczkiem kokosowym jest bardzo smaczne, a ja dla odmiany muszę wypróbować jak smakuje z sojowym :)

      Usuń
  2. Wspaniały przepis. Uwielbiam daktyle dlatego ten przepis przypadł mi do gustu. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również serdecznie pozdrawiam :) Miło mi, że przepis się podoba :)

      Usuń
  3. Ale pyszny ten krem! Muszę zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jak długo można przechowywać tak przygotowany krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, u mnie w lodówce najdłużej uchował się 7 dni, gdyż trudno się powstrzymać przed jego podjadaniem :) Krem nie zawiera wody, dlatego zamknięty w słoiczku i przechowywany w lodówce na pewno wytrzyma i dwa tygodnie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady