Krem z suszonych daktyli
Smaczny, słodki smakołyk, do samodzielnego jedzenia lub w połączeniu z innymi ulubionymi dodatkami. Krem nie zawiera cukru, słodyczy nadają mu daktyle. Idealny deserek dla osób dbających o zdrowe odżywianie.
Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, minerałów i witamin. Daktyle to dobre źródło potasu, magnezu, żelaza i witaminy K oraz witamin z grupy B, jak również przeciwutleniaczy. Oczywiście, najlepiej wybierać daktyle niesiarkowane.
Suszone daktyle są dość kaloryczne, ale tego kremu nie da się bardzo dużo zjeść. Zawarty w daktylach naturalny cukier nie napędza apetytu, tak jak to się dzieje w przypadku cukru białego.
Taki krem świetnie zaspokaja chęć na coś słodkiego, wystarczy jedna łyżeczka i nie szukamy więcej już nic słodkiego.
Przygotowanie kremu jest banalnie proste i składa się on tylko z 2 składników. Konsystencję najlepiej dostosować do swoich upodobań, u mnie jest dość gęsty, dodaję go często do koktajlu lub owsianki.
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli
- 200 - 250 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na co najmniej 20 - 30 minut.
- Przełożyć pokrojone daktyle do blendera i rozdrobnić je do postaci kremu, podlewając gęstniejący krem mleczkiem.
- Jeśli krem będzie przechowywany w lodówce, proponuję robić go nieco luźniejszym, gdyż zastyga.
- Krem daktylowy jest świetnym dodatkiem do różnych mas kremowych i deserów. Po dodaniu rozdrobnionych orzechów otrzymamy zdrowe i bardzo smaczne masło orzechowe.
Zobacz również: krem daktylowy.
Uwielbiam daktyle, robię z nich czasem pastę, ale do tej pory używałam mleka sojowego albo wody. na kokosowym musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZ mleczkiem kokosowym jest bardzo smaczne, a ja dla odmiany muszę wypróbować jak smakuje z sojowym :)
UsuńPyszności zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały przepis. Uwielbiam daktyle dlatego ten przepis przypadł mi do gustu. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również serdecznie pozdrawiam :) Miło mi, że przepis się podoba :)
UsuńAle pyszny ten krem! Muszę zapisać przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Przepis warto wypróbować.
UsuńWitam, jak długo można przechowywać tak przygotowany krem?
OdpowiedzUsuńWitam, u mnie w lodówce najdłużej uchował się 7 dni, gdyż trudno się powstrzymać przed jego podjadaniem :) Krem nie zawiera wody, dlatego zamknięty w słoiczku i przechowywany w lodówce na pewno wytrzyma i dwa tygodnie.
Usuń