Muffiny miodowe
Muffiny są bardzo aromatyczne, delikatne w smaku, niezbyt słodkie, o cudownym miodowym smaku. Osoby lubiące bardzo słodkie powinny dodać więcej cukru. Takie babeczki to idealny deser do kawy lub herbaty.
Zapas świeżego miodu z tegorocznych zbiorów jest, więc i muffiny miodowe koniecznie muszą być. Słodkie co nieco do kawy, bez zbędnego krzątania się w kuchni i dodatkowego zmywania. Zawsze wychodzą, problemem jest tylko to, że ile by się nie zrobiło, znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Wierzch gorących jeszcze muffin posmarowałam gęstą śmietaną z odrobiną miodu, co podkreśliło jeszcze ich miodowy smak. Świetnie pasuje do nich również lukier z odrobiną cytryny, (przepis na lukier jest w przepisie na: Ciasto miodowe).
Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu bez wyjmowania podawać, odchodzi również zmywanie.
Składniki:
(na około 24 muffiny)Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Mokre:
- 50 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 2 jajka
Polewa do babeczek:
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Jak zrobić muffiny miodowe?
- Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka.
- Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
- Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę.
- Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Zbyt długo nie piec, gdyż będą suche i niezbyt smaczne. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem.
- Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić. Muffiny będą miały fajny smak i błyszczącą powierzchnię.
- Muffiny najlepsze są po schłodzeniu, są wtedy takie mięciutkie i delikatnie wilgotne.
Zobacz również: muffiny z daktylami.
Pyszne i wyrośnięte muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe te miodowe muffinki:-) oj narobiłaś mi apetytu:-) :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto je zrobić :)
Usuńpyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńWpadłam na ten przepis przypadkiem. Stwierdziłam, że wszystkie składniki mam w domu no i przepis bardzo prosty to zobaczymy co z tego będzie. Muffiny są genialne, miękkie mega miodowe i wilgotne. Niebo w gębie, dzięki za przepis na pewno powtórzę i to niedługo bo babeczki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i cieszę się, że muffiny posmakowały ��
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i również serdecznie pozdrawiam :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń