Pad Thai z kurczakiem i tofu
Pad Thai jest popularną potrawą w Tajlandii. Najczęściej jest przygotowywany z krewetkami lub kurczakiem. Idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i odrobinę ostrego. Takie danie obiadowe jest niezwykle lekkie, a zarazem bardzo sycące.
Przygotowanie dania nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki można dostać prawie w każdym większym markecie. Pad Thai najlepszy jest z dodatkiem pasty z tamaryndowca. Jeśli w potrawie zastosujemy pastę z tamaryndowca, to należy również dodać cukier trzcinowy, gdyż pasta jest dość cierpka i kwaśna. W wersji skróconej ze sklepowym sosem do Pad Thai bez glutaminianu sodu w skład którego wchodzi ta pasta, również smakuje doskonale.
Potrawa dla osób lubiących poznawać nowe smaki. Od dziś Pad Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni.
Składniki:
(porcja dla 2 - 3 osób)
- 200 g makaronu ryżowego
- 600 g piersi z kurczaka
- 180 g sera tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1 - 2 cebule szalotki
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
- 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 limonka
- 50 g prażonych orzeszków ziemnych
- 90 g kiełków fasoli Mung
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 4 łyżki oleju kokosowego lub arachidowego
- 2 jajka
Przygotowanie Pad Thai z kurczakiem:
- Makaron moczyć w letniej wodzie przez około godzinę, następnie odcedzić i przekroić na pół.
- Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z 4 łyżkami sosu do Pad Thai i odstawić na około 10 minut.
- Tofu pokroić w 1 cm kostkę.
- Kiełki odsączyć z płynu.
- Szalotkę pokroić w kostkę, dymkę zaś na 1 cm paski.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Jajka roztrzepać.
- Orzechy drobno posiekać lub rozgnieść w moździerzu.
- Do rozgrzanego woka dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć tofu na lekko brązowy kolor. Tofu wyjąć z woka.
- Do woka dodać 2 łyżki oleju, szalotkę, czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka i sos rybny, smażyć na dobrze rozgrzanym woku około 4 minut.
- Rozgarnąć w woku kurczaka i wlać w to miejsce jajka, gdy zaczną się ścinać szybko wymieszać je z kurczakiem.
- Dodać namoczony makaron ryżowy, pozostałe 4 łyżki sosu do Pad Tai, podsmażone tofu i chili. Wymieszać i smażyć około 3 - 4 minuty, makaron ma być a'l dente, dodać sok z 1/2 limonki i kiełki fasoli, wymieszać i zdjąć wok z palnika.
- Po nałożeniu do talerza wierzch dania posypać szczypiorkiem z dymki i orzeszkami i skropić sokiem wyciśniętym z 1/4 limonki.
Zobacz również: zupa tajska z łososiem.
ależ mi narobiłaś apetytu na azjatycką kuchnię :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńTo do dzieła, migiem po produkty i w kilka chwil zaspokoisz apetyt pysznym jedzonkiem :)
UsuńDla mnie wersja z kurczakiem :D
OdpowiedzUsuń