Sałatka owocowa z melona
Zdrowa i bardzo smaczna sałatka owocowa, którą można bardzo szybko przygotować dla gości na lekki deser. W skład sałatki wchodzi mango, melon i kiwi oraz delikatny sos z limonki i miodu.
Do sałatki najlepsze są dojrzałe owoce. Dojrzałe mango ma intensywny lekko słodki zapach, na skórce po naciśnięciu zostaje ślad. Zapach dojrzałego melona jest również wyczuwalny przez skórkę. W sałatce najlepiej smakuję wcześniej schłodzone owoce.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzały melon
- 2 dojrzałe kiwi
- 1 limonka
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Przygotowanie:
- Mango umyć, postawić na ogonku i z obu stron odkroić od brzegu 1/3 część mango, pozostawiając w środku pasek z płaską pestką. Wnętrze odkrojonych kawałków ponacinać delikatnie w kratkę (nie przekroić skórki). Po nacięciu wypchnąć kratkę i nożem poodcinać od skórki powstałą kostkę.
- Melona umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazdo z pestkami, a następnie odciąć miąższ melona od skóry. W niektórych, mniej dojrzałych melonach trzeba pozostawić przy skórze około 0,5 cm melona, gdyż jest on jeszcze twardy i niezbyt smaczny (najlepiej przed wykrawaniem kawałeczek spróbować). Melona pokroić w kostkę, podobną do mango.
- Kiwi obrać ze skórki i pokroić na kawałki zbliżone wielkością do pozostałych owoców.
- Wycisnąć sok z limonki, rozmieszać w nim naturalny miód i takim sosem polać pokrojone owoce.
Zobacz również: deser warstwowy.
Uwielbiam takie sałatki w upalny dzień :)
OdpowiedzUsuń