Sernik na zimno z borówkami
Sernik bez pieczenia z borówkami sprawdzi się na każdą okazję. Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką to najlepszy deser na lato. Prosty przepis na sernik, który jest aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Sernik na zimno z borówkami jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Przepis na sernik na zimno z borówkami jest bardzo prosty, a jego wykonanie dość łatwe. Sernik bez pieczenia z borówkami potrzebuje jedynie cierpliwości, jeśli chodzi o tężenie galaretki. Z moją cierpliwością nie było najlepiej i galaretka zamiast na wierzchu jest wewnątrz sernika. Smak tego ciasta bez pieczenia pozostał jednak niezmieniony, a wygląd przyjmijmy, że niby taki miał być.
Przepis na sernik na zimno z borówkami:
(forma o średnicy 28 cm)- 750 g sera białego twarogowego mielonego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki agrestowe
- 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej
- 8 - 10 łyżek cukru pudru
Spód do sernika bez pieczenia:
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Jak zrobić sernik na zimno z borówkami?
- Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek.
- Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników.
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi.
- Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi galaretkami cytrynowymi. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodkie.
- Ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i delikatnie wmieszać ją w masę serową z galaretkami.
- Masę wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Następnie na wierzchu poukładać borówki i polać je kilkoma łyżkami wystudzonej galaretki agrestowej.
- Sernik po zastygnięciu polać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi i ponownie wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
- Jak widać na zdjęciach, u mnie efekt jest nieco inny, niż opisałam, gdyż zbyt szybko zaczęłam polewać sernik galaretką. Sernik nie był jeszcze zastygnięty, a galaretka zbyt płynna i zamiast na wierzchu spłynęła do środka sernika.
- Jeśli podoba się taki efekt, to należy podzielić masę serową na dwie części i po wyłożeniu jednej pozostawić ją do stężenia. Następnie wylać na nią część galaretki i pozwolić jej znów zastygnąć, a na to znów masę serową, borówki i galaretkę. W takiej sytuacji galaretki agrestowe najlepiej rozpuszczać oddzielnie, aby ostatnia nie stężała zbyt szybko.
- Sernik bez pieczenia najlepiej kroi się na drugi dzień, przechowywać oczywiście w lodówce.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńTwój sernik wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne ciacho :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńNawet bardzo dobre :D
UsuńSernik wyszedł wyśmienity. Na pewno, jeszcze nie raz, zagości u nas na stole. Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło, że sernik przypadł do gustu :)
Usuń