Zupa meksykańska z pulpetami
Sycąca i bardzo pożywna zupa meksykańska z pulpetami jest daniem jednogarnkowym. Przygotowanie jej nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku. Zupa jest dość pikantna, dlatego po jej zjedzeniu nie czujemy się ociężali, a nasz organizm jest pobudzony do trawienia.
Pikantność zupy należy dostosować do swoich kubków smakowych, tylko nie przesadzić, gdyż smak chili może pokonać wszystkie inne znajdujące się w tej zupie. Moja zupa jest umiarkowanie pikantna, delikatne pulpeciki idealnie równoważą pikantny smak.
Wcześniej myślałam, że kukurydza z fasolą średnio do siebie pasują, ale się myliłam, w tej zupie są idealną parą. Najlepiej taką zupę przygotować ze świeżej fasoli, kukurydzy i pomidorów, chociaż taka z półproduktów jest również bardzo smaczna i szybciej ją przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe w moim menu. Jeśli chcecie poznać smak Meksyku, to polecam.
Składniki:
(duża porcja)- 1 puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona)
- 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duża papryka czerwona
- 1 średnia marchewka
- 1 średni ziemniak
- 1/2 korzenia selera
- 2 cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub kolendry
- 6 łyżeczek słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili (u mnie płatki)
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Pulpety:
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 biała bułeczka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Bułeczkę rozdrobnić, zalać mlekiem i gdy rozmoknie dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszać z jajkiem, kuminem, solą i odstawić. Do mięsa można również dodać ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
- Marchew, ziemniaka i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również drobno pokroić.
- Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
- W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut.
- Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek.
- Na patelnię wsypać paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy zapach (nie przypalić). Pod koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka.
- Dodać bazylię, cząber i kurkumę.
- Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować.
- Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane.
- Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż 5 minut.
- Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i solą.
- Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Zobacz również: zupa szczawiowa.
Piękna kolorowa zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kolorów to jej nie brakuje.
UsuńBardzo apetyczna zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smaków to jej nie brakuje.
Usuńna dzisiejszy ziąb idealna!
OdpowiedzUsuńNa pewno rozgrzeje :)
UsuńCiekawa propozycja, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam.
UsuńKusząca :D
OdpowiedzUsuńI smaczna :D
UsuńNajlepsza zupa jaką jadłam.
OdpowiedzUsuńKolorowa, aromatyczna i tak smaczna, że mąż następnego dnia znów o nią prosił!
To prawda, u mnie również wszystkim smakuje :)
Usuń