Curry z indyka i brokuła
Curry jest bardzo wdzięcznym daniem ze względu na to, że można w nim wykorzystać różne warzywa i różne rodzaje mięsa. Przygotowując curry stopień pikantności, należy dostosować do swoich upodobań. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak, jak u nas bigos, każdy dom ma swój własny przepis.
Zachęcam do przygotowania curry, szczególnie teraz w chłodne jesienne dni. Takie danie jest bardzo rozgrzewające, aromatyczne i do tego świetnie smakuje. Tym razem moje curry jest z brokułem, mięsem z indyka i dodatkiem gotowej chicken masali. Można również stworzyć własną masalę z posiadanych przypraw, tak jak ja to zrobiłam w przepisie na Curry z kalafiora.
Składniki:
(porcja dla 3 - 4 osób)
- 1 średni brokuł
- 800 g mięsa z indyka (pierś lub udziec bez skóry)
- 1 średnia papryka
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 - 2 łyżeczki masali do drobiu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- 5 łyżek oleju lub masła klarowanego
Jak przygotować curry z indyka i brokuła?
- Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki.
- Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
- Pomidora umyć, wykroić twardą pozostałość po łodydze i drobniutko pokroić.
- Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Proponuję na jeszcze mniejsze niż to widać u mnie na zdjęciu, wtedy szybciej się ugotuje.
- Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
- W woku lub dużym garnku rozgrzać olej lub masło, dodać suche przyprawy (bez soli), chwilę podgrzewać, aż będzie wyczuwalny intensywniejszy aromat (nie przypalić). Dodać czosnek i cebulę, lekko podsmażyć.
- Następnie dodać indyka, wymieszać i smażyć bez przykrycia około 5 minut, a kolejne 5 minut pod przykryciem.
- Dodać mleczko kokosowe, pomidory i brokuła, dusić pod przykryciem 5 - 6 minut, gdy brokuł będzie prawie miękki dodać paprykę. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkowo jeszcze masalą, jeśli curry jest nam za mało pikantne.
- Czas gotowania wszystkich składników zależy od ich jakości. Młodsze warzywa potrzebują krótkiego czasu obróbki termicznej, a pierś szybciej będzie ugotowana, niż mięso z udźca, więc pod koniec najlepiej sprawdzić.
- Można podawać z ryżem lub kaszą, chociaż curry dobrze smakuje również bez dodatków
lubię takie dania bardzo;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię indyjską, a curry często stosuję;-) Twoja propozycja podania tego dania jest wspaniała:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pachnie :D
OdpowiedzUsuńO tak, nie da się ukryć co dziś na obiad :D
UsuńJeszcze nie jadłam curry z brokułem :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuń