Gulasz z indyka i cukinii
Sezon na cukinię w pełni, więc korzystając z tego, przygotowałam gulasz z indyka i cukinii. Gulasz z dodatkiem cukinii wyszedł bardzo delikatny. Przyprawy bardzo fajnie nadały mu aromatu i zaostrzyły jego smak. Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw.
Gulasz z cukinii świetnie smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy.
Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście należy ograniczyć jego pikantność. Pikantność mego gulaszu oceniam na jakieś 2 - 2,5 punkty w skali 5, więc nie jest bardzo mocno pikantny. Bardzo pikantnego nie polecam robić, gdyż przejmie ona wszystkie smaki i nie będzie wyczuwalny smak warzyw i indyka.
Składniki:
(porcja dla 3 - 4 osób)- 800 g mięsa gulaszowego z indyka lub mięso z udźca
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka
- 2 średnie marchewki
- 1 mały seler
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili)
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
dodatkowo: - 1 szklanka kaszy pęczak
Przygotowanie gulaszu:
- Kawałki indyka oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Cukinię umyć, odciąć ogonek, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałeczki o grubości 0,5 cm.
- Marchewkę i selera obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki.
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do cukinii.
- Pomidora umyć, wyciąć pozostałość po ogonku i bardzo drobno pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Tłuszcz rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć.
- Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut.
- Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.
- W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi.
- Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać cukinię i pomidory oraz mieloną paprykę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut.
- Następnie dodać paprykę i pieprz, jeśli w garnku jest dużo płynu to gotować bez przykrycia, w innym przypadku przykryć i dusić jeszcze około 5 minut.
- Przyprawić solą i sprawdzić, czy indyk i wszystkie warzywa są odpowiednio miękkie. Nie przedłużać zbytnio czasu gotowania, gdyż indyk i warzywa będą za bardzo rozgotowane.
Kasza pęczak:
- Zagotować 3 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, dodać pęczak i gotować od chwili powtórnego zagotowania 20 minut. Gotować pod przykryciem, pilnując, aby nie wykipiał.
- Po ugotowaniu odstawić pod przykryciem na około 8 - 10 minut.
Zobacz również: gulasz z indyka.
fantastyczne, domowe danie... jak u mamy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny domowy obiad dla całej rodziny :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne danie :)
UsuńUwielbiam takie dania bo są pyszne i szybkie w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja :)
UsuńJedzonko akurat dla mnie ;-) Uwielbiam takie dania:-)Pozdrawiam ciepło:-))
OdpowiedzUsuń