Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku
Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją w kawałku z dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, z zewnątrz zaś przyjemnie przypieczona.
Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce.
Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało się na ściankach piekarnika. Woreczki do pieczenia są duże i wygodne w użyciu, zapinane na praktyczny klips, dlatego nie ma potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia.
Składniki:
- 1,7 kg karkówki wieprzowej
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól (u mnie 4 łyżeczki)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
dodatkowo: - woreczek do pieczenia (u mnie firmy Gosia)
Przygotowanie karkówki z kminkiem:
- Karkówkę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek, natrzeć solidnie solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.
- Karkówkę wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki i nacinając delikatnie nożem powciskać w nią kawałeczki obranego czosnku.
- Następnie włożyć karkówkę do woreczka do pieczenia, z wierzchu oprószyć delikatnie pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
- Woreczek spiąć niezbyt ciasno klipsem, położyć zapięciem do góry na blachę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 1,5 godziny, na 30 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
- Po upieczeniu nie wyjmować karkówki z woreczka i dać jej z 5 minut odpocząć, wtedy dopiero można ją podawać.
Zobacz również:Karkówka w marynacie
musztardowo-miodowej
Pyszna karkoweczka, aromatyczna.
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo smaczna :)
UsuńBardzo lubię pieczoną karkówkę:-) Super przepis:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo często piekę takie duże porcje mięsa ale z kminkiem jeszcze nie :) pysznie soczyste mięso Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kminek do karkówki idealnie pasuje, polecam :)
UsuńPyszne są mięsa pieczone w woreczku, takie soczyste :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, są bardzo soczyste i smaczne :)
UsuńHmm, zjadłbym :D
OdpowiedzUsuńMniam mięsko.
OdpowiedzUsuń