Kawa z kardamonem
Dziś polecam kawę parzoną z dodatkiem kardamonu. Zazwyczaj piję kawę czarną, bez dodatków, ale odkąd spróbowałam takiej z kardamonem, to za każdym parzeniem na nowo zachwycam się jej smakiem.
Wcześniej kilka razy w ciągu dnia w pośpiechu wypijałam na szybko kawę rozpuszczalną z dodatkiem mleka lub śmietanki. Obecnie wolę wypić jedną czarną ze świeżo mielonych ziaren kawy, delektując się jej smakiem i nie zmieniając jej smaku mlekiem czy cukrem. Uwielbiam czuć smak świeżo zaparzonej mielonej kawy naturalnej, która uwalnia swój smak i aromat podczas zaparzania.
Do parzenia kawy używam zaparzacza typu french press, który nie zajmuje dużo miejsca i jest łatwy do czyszczenia. Kawę i kardamon mielę tuż przed przygotowaniem kawy. Każdy ma swój ulubiony gatunek kawy, a na jej smak wpływa również grubość mielenia ziaren, czas i sposób zaparzania oraz jakość wody. Jeśli chcesz wiedzieć jak zmielić kawę, zobacz ten wpis: Podstawy mielenia kawy.
Składniki:
(na 2 kawy po 200 ml)
- 4 łyżeczki świeżo mielonej kawy
- 1 - 2 ziarna zielonego kardamonu (zmielić lub rozgnieść razem z łupinką w moździerzu)
- 400 ml wody (najlepsza źródlana)
Przygotowanie kawy z kardamonem:
- Kawę (dość grubo mielona) i kardamon wsypać do dzbanka zaparzacza.
- Wodę zagotować, odczekać 1 minutę i dopiero po tym czasie zalać kawę w dzbanku.
- Przykryć dzbanek z kawą pokrywką i odczekać 3 minuty, po tym czasie zamieszać kawę i odczekać jeszcze z minutę.
- Opuścić tłok na dno dzbanka i od razu kawę przelać do filiżanek, aby nie nabierała kwaśnego smaku.
- Otrzymana kawa jest średnio mocna, o delikatnym smaku kardamonu.
- Zmieniając gatunek kawy, grubość mielenia ziarna, proporcje kawy i wody oraz czas parzenia, możemy dostosować smak otrzymanej kawy do swoich upodobań.
PS.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się ze mną jaką lubicie pić kawę. Czekam na Wasze komentarze :)
uwielbiam kardamon a w kawie to smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńMoja ulubiona kawa to z mlekiem i cynamonem:-) Jeszcze nie piłam kawy z kordamonem i nie wiem dlaczego. Dzięki Tobie napewno sobie taką zafunduję ;-):-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, polecam :)
UsuńJa do tej pory piłam tylko z cynamonem, ale chętnie wypróbuję też tę wersję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, ja ostatnio piję tylko taką :) Warto również do niej dodać odrobinę cukru kokosowego.
UsuńZnakomity przepis. A jeszcze lepiej smakuje, jeśli użyjemy moki:) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńKawy z kardamonem jeszcze nie piłam musze przyznać, ale jak najbardziej mamo chote jej spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę z cynamonem. Myślę, że ta przyprawa bardzo pasuje do do kawy.
OdpowiedzUsuńO kurczę, takiego połączenie się nie spodziewałem. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń