Kisiel owocowy domowej roboty
Kisiel w polskich domach jest niezwykle popularną przekąską, którą stosujemy zarówno jako podwieczorek oraz deser. Lubiany przez nasze pociechy, ale również przez nas samych. Mi kisiel kojarzy się ze świeżymi owocami, aromatycznym zapachem i smakiem, o którym marzę w życiu dorosłym. Tak, kisiel możemy kupić w każdym sklepie. Czy będzie on taki, jaki pamiętasz z lat dzieciństwa, kiedy Twoja mama go robiła w domu? Dzisiaj dowiesz się, jak zrobić kisiel owocowy domowej roboty. Zapraszam!
Składniki i cenne uwagi
Na początek warto wiedzieć, co będzie nam potrzebne do przyrządzenia takiego kisielu domowej roboty.
Oto lista składników:
- 1 słodkie jabłko
- 1 szklanka mrożonych malin
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki wody w osobnej szklance
- ulubione przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, goździki
- coś do osłodzenia: melasa buraczana, miód, syrop daktylowy (opcjonalnie)
Przepis na kisiel owocowy domowej roboty
Przepis, który zaraz zobaczycie, pochodzi od właścicieli strony DomowejRoboty.pl. Znajdziecie tam domowe sposoby na wykonanie zdrowej żywości, a my już przechodzimy do najważniejszej sprawy, czyli naszego kisielu owocowego.
Krok 1. Przygotowanie owoców
Owoce należy umyć, obrać (jeśli mają skórkę) oraz pokroić na kawałki o wielkości takiej, jaką lubisz. Mrożone maliny również płuczemy na sicie. I wszystkie owoce wrzucamy do garnka.
Krok 2. Odmierzenie wody
Na cztery porcje będzie potrzebna 250 ml wody wlanej do garnka z owocami oraz 100 ml wody w szklance.
Krok 3. Przyprawianie i gotowanie
Następnie do garnka z wodą i owocami dodajemy przyprawy, które zostały wymienione w składnikach. Jeśli, za którąś z nich nie przepadamy, to po prostu ją pomijamy. Gotujemy wszystko od momentu wrzenia około 3-5 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok. Goździki wyjmujemy z garnka. Jeśli chcesz uzyskać gładki kisiel, to zawartość należy zmiksować albo zblendować, ale nie jest to wymagany krok.
Krok 4. Dodanie skrobi do wody w szklance
Do szklanki ze 100 ml wody należy dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, by tworzyły jednolity roztwór.
Krok 5. Podanie owocowego kisielu domowej roboty
Kisiel jest już gotowy. Teraz wystarczy go udekorować tym, co lubisz. Mogą to być owoce, rozdrobnione orzechy, sezam, nasionka albo kakao. Jeśli okaże się, że deser jest dla Ciebie za mało słodki, to możesz do niego dodać miodu, czy też melasy buraczanej. Zamieszać i smacznego!
Jak Wam się podoba przepis na kisiel owocowy domowej roboty? Koniecznie dajcie znać, z jakimi owocami zrobiliście je u siebie w domu i jak Wam smakowało.
Domowy kisiel jest najlepszy bo można go zrobić z różnych owoców :)miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda.
UsuńU nas kisielu nigdzie nie kupię, dlatego Twój przepis jest dla mnie jak na miejscu :-)Pozdrawiam. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Myślałam do tej pory, że gotowy kisiel to jest wszędzie dostępny, tak jak w Polsce.
UsuńSmaki dzieciństwa, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe kisiele. Ostatnio z malin robiłam. Że śliwek jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko uwielbiałam kisiel :)
OdpowiedzUsuń