Ogórki z sosem winegret
Sos winegret pasuje nie tylko do sałaty, ale również wspaniale podkreśla smak świeżego ogórka. Ogórki z sosem winegret świetnie pasują do dań mięsnych podawanych na ciepło, jak i na zimno.
Pomysł zrodził się w chwili, gdy nie miałam czasu i ochoty na tworzenie sałatki, a lubię mieć świeży dodatek do obiadu. W sałatce wykorzystałam ogórki sałatkowe, ale mogą to być gruntowe lub szklarniowe, aby tylko były w miarę młode, niezbyt wodniste i bez dużych, twardych nasion w środku. U mnie ogórki są ze skórką, ale jeśli jest ona bardzo gruba to lepiej obrać.
Jeśli nie lubimy musztardy, pominąć ją i zrobić podstawową wersję sosu winegret. Osoby lubiące czosnek, mogą sos wzbogacić ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Do takich ogórków świetnie pasuje również cebula. Prosta, smaczna i zdrowa sałatka, warto wypróbować.
Składniki:
- 3 - 4 ogórki (u mnie sałatkowe)
- 1 słodka cebula (opcjonalnie)
sos winegret: - 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 3 łyżki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Ogórki umyć, jeśli mają grubą skórkę obrać i pokroić w 3 - 4 cm słupki.
- Gdy będziemy robić ogórki z cebulą, to pokroić ją w cieniutkie pióra (u mnie bez cebuli).
- Pokrojone ogórki i cebulę polać sosem, wymieszać i przed podaniem odczekać z 5 minut.
Jak zrobić sos winegret?
- Do filiżanki lub słoiczka włożyć musztardę, miód, sok z cytryny, pieprz i sól, mieszać do czasu rozpuszczenia się soli i miodu.
- Następnie stopniowo dodawać oliwę i mieszać, aż powstanie jednolity sos.
- Polecam mieszać w małym słoiczku z zakrętką, wtedy można niewykorzystany sos zakręcić i wstawić do lodówki.
Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka.
Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTen szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! :)
Dziękuję, jest mi bardzo miło, że mój blog się podoba :)
UsuńKremu z kiszonej kapusty nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Na pewno odwiedzę Twój blog :)
Nie znałem takiego połączenia. Na pewno na tygodniu zrobię sobie taki sos. Świetny blog i super wpisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło :) U mnie w domu takie ogórki wszyscy bardzo lubią, polecam :)
UsuńNie próbowałam tego połączenia. Zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoja babcia jadła ogórki z miodem :) te muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTe ogórki raczej nie są słodkie, mi bardzo smakują, ale by ocenić trzeba spróbować :)
UsuńMuszą smakować wspaniale. Napewno je zrobię :-) Ciepło pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Polecam, warto spróbować.
UsuńWyjątkowe :)
OdpowiedzUsuń