Papryka faszerowana mięsem wołowym
Danie zawierające w sobie wszystko to, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek. W papryce faszerowanej jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu.
Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe.
Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo.
Składniki:
- 400 g wołowego mięsa mielonego
- 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati)
- 5 dużych czerwonych papryk
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej)
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczka pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 bułeczki kajzerki
- 1/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do posmarowania papryki
Przygotowanie:
- Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
- Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia.
- Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut.
- Paprykę umyć, osuszyć, odciąć z góry daszek z ogonkiem (zostawić około 5 cm pas papryki, aby ogonek jej się trzymał), wnętrze oczyścić z gniazda nasiennego.
- Papryki napełnić przyprawionym mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek).
- Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej.
- Brzegi upieczonej papryki są lekko przypieczone, a skórka lekko pomarszczona.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia, wtedy dopiero można ją podawać.
Zobacz również: papryka z kaszą gryczaną i warzywami.
Bardzo lubie takie obiady!
OdpowiedzUsuńSuper danie na rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię paprykę faszerowaną, a ta wygląda cudownie :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWłaśnie sobie przypomniałam, że dawno nie robiłam faszerowanej papryki, dzięki :)
OdpowiedzUsuń