Papryka faszerowana mięsem wołowym

/ 6

Danie zawierające w sobie wszystko to, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek. W papryce faszerowanej jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu.


Papryka pieczona z mięsem

Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe.

Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo.
Pieczona papryka

Składniki:

  • 400 g wołowego mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati)
  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej) 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczka pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 bułeczki kajzerki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do posmarowania papryki
    Papryka z farszem

Przygotowanie:

  1. Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  5. Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia.
  6. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut.
  7. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć z góry daszek z ogonkiem (zostawić około 5 cm pas papryki, aby ogonek jej się trzymał), wnętrze oczyścić z gniazda nasiennego.
  8. Papryki napełnić przyprawionym mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek).
  9. Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm.
  10. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej.
  11. Brzegi upieczonej papryki są lekko przypieczone, a skórka lekko pomarszczona.
  12. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia, wtedy dopiero można ją podawać.

    Zobacz również: papryka z kaszą gryczaną i warzywami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady