Zapiekanka z kurczaka i pieczarek
Smaczne, zdrowe i niezbyt pracochłonne danie, takie lubię najbardziej. Składniki do tej zapiekanki są chyba najczęściej przez wszystkich spożywane i lubiane. Połączenie ich razem dało bardzo lekki, aromatyczny i pożywny obiad.
Ta zapiekanka jest urozmaicona pysznym pure ziemniaczanym z dodatkiem gałki muszkatołowej. W swoim składzie nie zawiera śmietany, więc jest mniej tłusta. Kurczak jest przyprawiony aromatycznym rozmarynem i majerankiem. Dodane pieczarki i groszek, według mnie bardzo dobrze smakowo pasują do tak przyprawionego kurczaka.
Przygotowując zapiekankę, należy zwrócić uwagę, jaki dodamy ser, gdyż od tego zależeć będzie, jaka zawartość tłuszczu będzie w całym daniu. W mojej zapiekance jest dodany delikatny w smaku ser mozzarella, ale dobry będzie bardziej wyrazisty parmezan lub grana padano. Zapiekanka powinna smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zadowoli szczególnie osoby, które dbają o siebie i zwracają uwagę na to, co jedzą.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (500 g)
- 300 g pieczarek
- 200 - 300 g groszku mrożonego lub jak u mnie z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 - 400 g ziemniaków
- 100 - 150 g sera żółtego (u mnie mozzarella)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
- Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z rozmarynem i majerankiem, dodać do smażącej się cebuli, lekko obsmażyć, pod koniec przyprawić pieprzem i solą.
- Kurczaka zdjąć z patelni, a na jego miejsce wrzucić umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, dodać tymianek, a pod koniec smażenia pieprz i sól. Podczas smażenia dodać łyżkę masła, smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Wymieszać kurczaka z pieczarkami i odsączonym groszkiem (mrożony groszek wcześniej podgotować w osolonej wodzie około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut.
Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem.
Bardzo fajna zapiekanka. Napewno ją zrobię:-) Lubię takie obiadki:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna zapiekanka :) mniam :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest bardzo smaczna :)
UsuńSkusze się i zrobię,wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto zrobić.
UsuńFajna propozycja, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńSuper pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda pysznie -:) też nie lubię pracochlonych dań :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń