Galaretki, żelki z agarem

/ 12

Domowe galaretki, żelki z dodatkiem substancji żelującej o nazwie agar, która jest otrzymywana z wodorostów morskich. Takie zdrowe galaretki nie zawierają całej listy dziwnych substancji, które wymienione są na opakowaniach sklepowych produktów. Do wykonania możemy użyć dowolnego soku naturalnego, mleka czy przecieru owocowego i w ten sposób przemycić witaminy do organizmów naszych dzieci i nie tylko.

Deser z galaretek z soku i agaru

Co to jest agar i jak go stosować?

Agar nie ma zapachu ani smaku i świetnie zastępuje żelatynę, jest tylko dużo łatwiejszy w użyciu. Rozpuszcza się w temperaturze 85 - 95 stopni C, czyli nie wymaga gotowania, więc sok z jego dodatkiem wystarczy tylko podgrzać.  Żeluje zaś w temperaturze pokojowej i nie ma potrzeby wstawiania żelek z jego dodatkiem do lodówki. Po około 20 minutach mamy już zastygnięte i gotowe do jedzenia galaretki, a z dodatkiem żelatyny trwałoby to kilka godzin. To nie wszystkie jego zalety, jeśli stwierdzimy, że otrzymana galaretka nie spełnia naszych oczekiwań, to możemy ponownie ją podgrzać i rozpuścić. Po uzupełnieniu składników ponownie stężeje, co w przypadku żelatyny byłoby niemożliwe.

Ilość dodawanego agaru należy dopasować do stopnia kwaśności płynu, kwaśniejsze środowisko potrzebuje nieco więcej agaru. Pierwsze użycie agaru proponuję przetestować na małej porcji, wtedy najlepiej wyczujemy jakie proporcje nam odpowiadają.

Struktura galaretek bardziej jest zbliżona do galaretek z czekoladek niż do znanych żelek w kształcie misia. U mnie żelki powstały z domowej roboty soku wiśniowego, a kształt nadały im foremki do robienia czekoladek. Moje galaretki są umiarkowanie słodkie, z dodatkiem soku z cytryny.
Żelki z soku i agaru

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku wiśniowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżeczki agaru

dodatkowo:

  • foremki do czekoladek lub do lodu z niezbyt grubego plastiku

Przygotowanie:

  1. Podgrzać sok z wodą i ewentualnie sokiem z cytryny (jeśli tego potrzebuje smak soku), dodać do niego agar i mieszać płyn do rozpuszczenia się agaru (nie gotować).
  2. Płyn przelać do foremek, zostawić w temperaturze pokojowej do stężenia na około 20 minut.
  3. Galaretek nie ma konieczności przechowywania w lodówce, chociaż mi zimne bardziej smakują.
  4. Kolor, smak i kształt galaretek zależy od tego, jakiego użyjemy do przygotowania soku i foremek.
    Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.

Komentarze

  1. Oj dzieje się tu dzieje:-) :-) Bardzo fajne żelki zrobiłaś no i są lepsze od tych sklepowych, zdrowsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie zdrowsze? Po podgrzaniu soku witamin brak

      Usuń
    2. Na pewno zdrowsze od tych ze sklepu. Z agarem sok jest tylko podgrzewany, a nie gotowany, więc zupełnie witamin nie traci, jakbyśmy dodali żelatyny, trzeba by było ją zagotować. Na pewno najzdrowiej jest wypić świeżo wyciskany sok :)

      Usuń
    3. To żelki czy galaretka? Pytam bo ztestuje :)
      PS. Może być świeżo wyciskamy sok? Z pomarańczami:)

      Usuń
    4. Struktura przypomina raczej żelki. Może być sok z pomarańczy.

      Usuń
  2. Twoje żelki kuszą mnie, by podjąć kolejną próbę z agarem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchciku kochany zjadła bym wszystkie Twoje żelki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się śmiało :) Szybko się robią, więc 20 minut i będą nowe.

      Usuń
  4. Super, domowe żelki najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, przygotowałam żelki z powyższego przepisu zmieniając sok na mleko roślinne z wodą. Dodałam erytrol aby osłodzić całość. Niestety to co wyszło tylko wyglądem przypominało żelki. Były twarde, przy gryzieniu rozpadały się na mniejsze kawałki. Próbując je uratować, rozrabiałam masę z wodą. Z 2 szklanek początkowych skończyło się na 6 szklankach płynu. Sił już nie mam na uratowanie "żelek" z racji późnej godziny i obawiam się, że skończy wszystko w koszu.
    Proporcja 1 szklanka na 2 łyżeczki agaru jest z pewnością nieopowiednia. Niestety nie mogę spożywać żelatyny i dopiero zaczynam eksperyment z agarem. W sieci jest zbyt mało przepisów na prawodłowe zastosowanie tego produktu żelującego. Cóż pozostaje mi tylko eksperymentować, bo tak jak każdy i ja mam ochotę na trochę sodkiego nawet w moim przypadku :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Ekspertem w dziedzinie agaru nie jestem, ale tak jak napisałam na początku artykułu Ilość dodawanego agaru należy dopasować do stopnia kwaśności płynu, kwaśniejsze środowisko potrzebuje nieco więcej agaru.
    U mnie sok był dość kwaśny i jedna łyżeczka agaru było zbyt mało, aby sok stężał i musiałam zwiększyć do 2 płaskich łyżeczek. Żelki na pewno nie były kruszące. Z mlekiem nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady