Kluski śląskie
Kluski śląskie zamiast zwykłych ziemniaków, danie smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto, z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką.
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków?
Przygotowując obiad, często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami.Składniki:
(na 12 sztuk klusek)
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie klusek śląskich:
- Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc je tłuczkiem. Dobrze wystudzić, najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.
- Ziemniaki włożyć do miski, lekko je w niej wyrównać i podzielić na 4 części. Wyjąć jedną część, a w to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej ile zajmowały ziemniaki.
- Ziemniaki z mąką dokładnie wymieszać. Z takiej masy formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, lekko je spłaszczyć i palcem delikatnie zrobić dziurkę do połowy wysokości kluski.
- Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut.
- Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami.
Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym.
Najlepszy sposób na wykorzystanie pozostałości ziemniaków :) uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńbardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńU mnie co niedziela! Tradycja jest :D
OdpowiedzUsuńTo miło i smacznie :)
OdpowiedzUsuń