Miruna w sosie teriyaki
Miruna w sosie teriyaki to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku.
Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu i tak było w rzeczywistości), co dało więcej ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie.
Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby.
Składniki:
- 600 g mrożonej miruny (opakowanie)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
- 5 - 6 łyżek sosu teriyaki
- pieprz cytrynowy (bez soli)
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie ryby w sosie teriyaki:
- Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała.
- Następnie panierować w mące pełnoziarnistej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron.
- Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem pełnoziarnistym i Japońską sałatką z ogórków.
Bardzo lubie ryby, a ten przepis przypadł mi bardzo do gustu:-) Miłego dnia życzę:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna rybka :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest bardzo smaczna :)
UsuńPysznie! Lubię filety rybne :D
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuńwygląda naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń