Muffiny z daktylami
Aromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. Smaczny deser do kawy.
Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość.
Moje muffiny z wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru.
Składniki:
(na około 24 muffiny)
Suche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Mokre:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki suszonych daktyli
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Daktyle moczyć w ciepłym mleku przez około 20 - 30 minut, następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki.
- W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne.
- Następnie wsypać suche do mokrych i połączyć je ze sobą, dodać pokrojone daktyle wraz z mlekiem po ich moczeniu i wszystko wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste, lecz swobodnie spływać z łyżki przy nakładaniu).
- Ciasto nakładać łyżką do 2/3 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 - 18 minut (do suchego patyczka).
- Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem masła i odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy). Zamiast czekolady można posypać muffiny tylko przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Zobacz również:Ciasto kokosowe z daktylami
jakie fantastyczne składniki w tych muffinkach! porywam jedną do kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuńcudowne :) uwielbiam muffinki i często robię na wiele sposobów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMufinki mogę jeść zawsze :)piękne upieklas :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńCudowne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMufinki to nie tylko dodatek do popołudniowej kawy, ale dla mnie i męża to doskonale śniadanie. Twoje babeczki są dla nas idealnym pomysłem także na przysłowiowy brunch :-)
OdpowiedzUsuń