Sezamki
Sezamki to bardzo prosty do wykonania słodki smakołyk. Taki deser jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych, nie znam osoby, która odmówiłaby schrupania choć jednego kawałeczka.
Zawsze myślałam, że samodzielne wykonanie sezamków jest bardzo trudne i rezygnowałam. W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu.
Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze gorącą masę sezamową. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu i efekt jest prawie natychmiastowy, można je jeść od razu po wystudzeniu.
Składniki:
(na około 20 sztuk o wielkości 3 cm x 7 cm x 0,5 cm)
- 210 g ziaren sezamu
- 210 g cukru
- 1 1/2 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki wody
dodatkowo: - 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier
- wałek do ciasta
- ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy)
Jak przygotować domowe sezamki?
- Sezam uprażyć na gorącej suchej patelni bez dodatków, uważać, aby nie przypalić, bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż jest rozgrzana i proces prażenia trwa nadal.
- Do garnka najlepiej o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i podgrzewać na wolnym ogniu (nie mieszać) do czasu, aż cukier się roztopi i zmieni kolor na jasnobrązowy.
- Dodać miód, wymieszać i po chwili zdjąć z palnika.
- Następnie wsypać sezam, szybko wymieszać, aby masa była jednolita.
- Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
- Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie, będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty.
Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.
Co za wspaniały pomysł na wykorzystanie sezamu:-) Muszę spróbować Twojego przepisu bo bardzo kusi:-):-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Polecam przepis.
Usuń