Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Tym razem przygotowałam ciasto bez pieczenia z mascarpone dla leniwych, a może jednak bardziej dla zapracowanych. Ciasto z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania.
Przygotowane ciasto bez pieczenia z mascarpone ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników przełożone kremem z serka mascarpone, nabiera odpowiedniego smaku i konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. Nawet mały kawałeczek tego ciasta szybko zaspokaja chęć na coś słodkiego.
Jeśli nie lubisz, nie umiesz lub nie masz czasu piec ciast, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zapewniam, że będziesz przyjemnie zaskoczony tym, co przygotujesz, a Twoi goście będą zachwyceni jego smakiem.
Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone:
Składniki na ciasto bez pieczenia z mascarpone:
(na foremkę 10 cm x 30 cm x 7 cm)
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
- 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka alkoholu
- 50 g płatków migdałowych
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Jak przygotować ciasto bez pieczenia?
- 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Śmietana łatwiej się ubije w naczyniu wyższym i niezbyt szerokim. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów można dodać więcej cukru pudru.
- W innym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i stopniowo 250 g serka. Miksować tylko do równomiernego połączenia się śmietany z serkiem.
- Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.
- Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i znów położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych.
- Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.
- Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), wymieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu.
- Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią kremu.
- Ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Zobacz również: tiramisu
mogę być i leniwa i zapracowana.... od czasu do czasu :) fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Okoliczności nieistotne, aby smakowało ;)
UsuńŚwietne ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńTo ciasto koniecznie muszę spróbować. Wygląda pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Warto, serdecznie polecam :)
UsuńMmmm cudownie wygląda, aż ślinka pocieknąć może. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, bo jest rzeczywiście bardzo smaczne :)
UsuńWow! Ale extra ciacho :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńProszę o podanie wymiarów blachy na ten przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńWymiary foremki są podane przed składnikami (10 cm x 30 cm), ale mogą być inne podobne, w kształcie prostokąta lub kwadratu, tylko nie koła :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciasto, a fakt, że jest bez pieczenia jest dla mnie miłą niespodzianką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńJa jestem leniwa i zapracowana, to jest przepis dla mnie, hahaha! Bo uwielbiam mascarpone. Powiem więcej, sama je robię. Tzn. multicooker je za mnie robi, bo jak już wspomniałam, jestem leniwa i zapracowana. Jutro będzie grane to ciasto, dziękuję!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ciasto się podoba i mam nadzieję, że będzie smakowało. Dziękuję za wpis 😊
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) już się chłodzi w lodówce :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :) Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńA jakiej firmy używa pani ciastka
OdpowiedzUsuńBonitki z Biedronki
UsuńPychotka, moi goście się zajadali ��
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna pominac wanilie? Nie moge jej dostac
OdpowiedzUsuńTak, można pominąć.
Usuńa alkhol musi być?
OdpowiedzUsuńNie musi, ale dodaje smaku.
Usuń
OdpowiedzUsuńCudo ciasto
Coś co lubimy najbardziej :) Ciasto bez pieczenie z praktycznie gotowych składników. Dzięki za przepis. Na pewno jest pyszne. Szczególnie dla tych co lubią mascarpone. Sprawdzę!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Zawsze mam obawę przed pieczeniem biszkoptów. Jednak to ciasto na pierwszy rzut oka wygląda jak pieczone :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, na pewno wypróbuję w weekend. Mój narzeczony uwielbia czekoladowe smaki mam nadzieję, że będzie mu smakowało. Jednak samolubie nie dodam alkoholu. Nie lubię jego posmaku w ciastach.
a mozna dodac rozpuszczona czekolade zamiast kakao? jezeli tak to ile?
OdpowiedzUsuńNa pewno, 50 g będzie dobrze. Z czekoladą masa może być nieco sztywniejsza.
UsuńCudne ciasto!
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, pewnie pyszne!
OdpowiedzUsuńEmerytka: uwielbiam słodycze więc przepis wykorzystam.
OdpowiedzUsuń