Karkówka pieczona z rozmarynem
Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w środku soczysta, a z wierzchu delikatnie przyrumieniona.
Do przygotowania najlepiej wybierać kawałek karkówki średniej wielkości i zwracać uwagę na kolor tłuszczu, którym jest poprzerastane mięso, powinien on być biały. Żółty tłuszczyk świadczy o tym, że mięso pochodzi ze starej sztuki i może być łykowate i niesmaczne.
Karkówkę przyprawiam zazwyczaj wieczorem i wstawiam na całą noc do lodówki, aby dobrze zamarynowała się w przyprawach. Mięso zachowuje soczystość, gdyż przed pieczeniem obsmażam je, a następnie piekę pod przykryciem.
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 2 - 3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 3 łyżeczki suszonego
- około 2 łyżki soli
Przygotowanie karkówki:
- Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z wszelkich chrząstek i pokroić na 1 - 1,5 cm plastry.
- Każdy plaster z obu stron natrzeć solą, majerankiem i kminkiem, włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki, a najlepiej nawet na całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki, karkówkę ocieplić przez co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej.
- Następnie lekko ją obsmażyć, włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki.
- Każdy kawałek przyprawić pieprzem, listkami rozmarynu i położyć na nim odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli lubimy zapieczone mięsko zdjąć folię i piec 5 minut bez przykrycia. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli widelec swobodnie wysuwa się z mięsa, to jest ono upieczone.
- Po upieczeniu mięso przykryć i pozostawić z 5 minut w wyłączonym piekarniku by doszło.
- Osoby, które lubią mięsko z sosem, mogą do części wytopionego podczas pieczenia płynu, dodać śmietany i zrobić sos.
Zobacz również:Karkówka z płatkami chili i kminkiem
Super pomysł na karkówkę:-) Taką właśnie lubię.
OdpowiedzUsuńjak ja lubię karkówkę:)
OdpowiedzUsuńPyszna karkóweczka, mniam :)
OdpowiedzUsuńOoo mojego męża wpuścić na taki talerz :)))
OdpowiedzUsuń