Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala smakiem przenosi nas do Indii, danie jest bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Pierś kurczaka w pikantnym aksamitnym sosie.
Co sprawia, że kurczak tikka masala jest tak pysznym daniem?
Danie to zostało dostosowane do europejskich kubków smakowych przez mieszkańców Wielkiej Brytanii, gdzie trafiło za czasów kolonialnych i dziś jest uważane za danie angielskie.Kurczak tikka masala za sprawą indyjskich przypraw świetnie rozgrzewa, więc jest idealnym daniem na jesienną i zimową porę. Słoneczny kolor potrawy pozwala również na chwilę zapomnieć o otaczającej nas szarości, a unoszące się aromaty wprawiają w błogi nastrój.
Pikantność tego kurczaka najlepiej dostosować do swoich kubków smakowych. Mój przepis jest raczej o umiarkowanym stopniu ostrości, jednak proponuję sos przyprawiać stopniowo i tak jak lubicie. Gorące danie jest zawsze pikantniejsze, w miarę jak stygnie, staje się odrobinę łagodniejsze. Jeśli przesadzimy z pikantnością, to dodanie większej ilości śmietany na pewno złagodzi jego ostrość.
Składniki:
- 600 - 700 g piersi z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Sos:
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 pestki kardamonu
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 36%
- 1 - 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów
- natka posiekanej kolendry do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie kurczaka po indyjsku:
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub utrzeć z imbirem i solą w moździerzu.
- Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w jogurcie i dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę, aby kurczak się zamarynował. Po tym czasie kurczaka podsmażyć przez 5 - 8 minut. Do marynaty, zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany.
- Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
- Pomidory umyć i również drobno pokroić.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać suche przyprawy i podsmażać je, aż zaczną uwalniać aromat (nie przypalić).
- Dodać imbir, czosnek, paprykę i dusić pod przykryciem około 5 minut, dodać pomidory i dusić do czasu, aż papryka i pomidory będą miękkie, przyprawić solą do smaku.
- Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego płynu z pomidorów, znajdujących się na patelni, wlać na patelnię i zagotować.
- Pod koniec dodać orzeszki i ewentualnie koncentrat, dla uzyskania intensywniejszego koloru. Koncentrat można pominąć, jeśli do kurczaka był dodany barwnik.
- Z sosu wyjąć kardamon, goździki i liść laurowy, aby sos miał bardziej jednolitą konsystencję, można sos potraktować blenderem. Do sosu dodać podsmażonego kurczaka, zagotować i podawać np. z ryżem.
Zobacz również: kurczak curry z mleczkiem kokosowym.
Super przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto wypróbować :)
UsuńCiekawy przepis , musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Kurczak jest bardzo smaczny, polecam :)
Usuńjak aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo :)
UsuńBardzo lubię takie sosy. Zrobiłam się głodna jak wilk:-)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na obiadek :))
OdpowiedzUsuńale aromatyczne danie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tikkę i zawsze podaję właśnie z ryżem :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczny zestaw ziół i przypraw na sos - na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń