Sałatka jarzynowa

/ 20

Sałatka jarzynowa jest częstym gościem, mam nadzieję, że nie tylko na moim stole. Dobór warzyw wchodzących w jej skład jest na pewno uzależniony od smaku każdego z domowników. I to jest właśnie najlepsze w tej sałatce, że jest w niej to, co lubimy.

Sałatka warzywna 
W mojej sałatce podstawowymi składnikami są: marchew, ziemniak, korzeń selera i koniecznie ogórek kiszony, a pozostałe warzywa występują wymiennie. Sałatka jarzynowa obowiązkowo jest przygotowywana u mnie późną jesienią, gdy warzywa są najsmaczniejsze. Świetnie smakuje samodzielnie, ale również sprawdza się podana do mięsa np. na świątecznym stole, gdy świeże warzywa już nie mają smaku, a kolorowa, smaczna sałatka jarzynowa zawsze się sprawdza.

Do tej sałatki czasami dodaję przelaną wrzątkiem, drobno pokrojoną cebulkę, ale tylko wtedy, gdy wiem, że sałatka będzie od razu zjedzona. Pozostawienie sałatki z cebulą na drugi dzień, może spowodować jej skwaśnienie. Sałatka jest w sumie lekkostrawna, jej kaloryczność zależy od ilości dodanego majonezu. Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności, jest zastąpienie części majonezu jogurtem naturalnym.

Ciekawa jestem, czy u Was taka sałatka cieszy się powodzeniem i co w niej się znajduje?

Zdrowa sałatka z warzyw

Składniki:

(porcja dla 3 - 4 osób)
  • 3 - 4 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń selera
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 3 - 4 jajka
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo (9 - 10 minut), wystudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Warzywa gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, najlepiej w międzyczasie sprawdzać widelcem. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu zlać wodę, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Groszek i kukurydzę odsączyć.
  4. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać na sitku wrzątkiem. Cebulę dodawać tylko wtedy, gdy sałatka będzie w tym samym dniu zjedzona.
  5. Ogórki spróbować, jeśli mają grubą skórę obrać je i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  6. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i jogurtu dostosować do swoich upodobań, najlepiej dodawać je stopniowo po łyżce, wtedy łatwiej wyczuć odpowiadającą nam konsystencję sałatki.

    Zobacz również: sałatka hawajska z szynką.

Komentarze

  1. Oj chodzi za mną jarzynowa, ale jakoś czasu brak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna , bardzo lubię gdy jest dużo majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również ją lubię, ale u mnie majonezu to tak delikatnie:)

      Usuń
  3. U mnie najlepiej schodzi sałatka jarzynowa, muszę robić kilka misek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham. Trochę zapomniałem odkąd gotuję z aplikacją kcalmar.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do swojej dodaję jeszcze musztardę,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł, z musztardą jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  6. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło :)
      To prawda olej lniany jest super, na blogu jest przepis na bardzo smaczne śledzie z dodatkiem tego oleju.
      http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/sledz-w-majerankiem.htm

      Usuń
  7. Uwielbiam sałatkę jarzynową, chyba podstawowa sałatka w każdym domu na święta. Ja do swojej nie daję groszku, bo nie lubimy, ale za to daję pora,lubię jego smak ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł z porem, muszę wypróbować :)

      Usuń
  8. W mojej nie ma kukurydzy, cebulę dodaję, to tego por, odrobinę jabłka i korzeń pietruszki. Zawsze z odrobiną musztardy. Co więcej, odsączam ogórki przed połączeniem z resztą składników, inaczej puszczają wodę i sałatka kwaśnieje i pływa. Wpływu cebuli nie kwaśnienie sałatki nie zauważyłam (nie wyparzam cebuli).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za propozycję tak urozmaiconej sałatki :) Na pewno wypróbuję z dodatkiem jabłka i musztardy. Co do ogórków, to oczywiście po pokrojeniu sok również odciskam i nie dodaję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podkusiłaś mnie tą jarzynówką - jutro robię! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady