Schab pieczony w rękawie

Kruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia.

Soczysty schab wieprzowy

Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu, gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci.

Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli takiego nie mamy może być również boczek surowy.

Tak upieczony schab świetnie smakuje na ciepło, a po schłodzeniu rewelacyjnie sprawdza się jako bardzo aromatyczna wędlina na kanapki.
Aromatyczny pieczony schab

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 - 4 plastry boczku tradycyjnie wędzonego lub surowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 1 - 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
    dodatkowo:
  •  rękaw do pieczenia 

Jak upiec soczysty schab?

  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie z każdej strony solą, majerankiem i kminkiem. Przyprawiony schab przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
  2. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki, obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  3. Następnie przyprawić pieprzem, na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryć go plastrami boczku.
  4. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, boki obłożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą oraz ćwiartkami jabłka ze skórką. Rękaw z obu stron spiąć klipsami, z wierzchu zrobić małe nacięcie, aby para wodna mogła swobodnie z rękawa się wydostawać.
  5. Mięso położyć na blaszkę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku godzinę.
  6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, to po upieczeniu od razu rękawa nie rozcinać, pozostawić w nim mięso na około 10 minut, a jeśli ma to być wędlina na kanapki, pozostawić schab w rękawie do całkowitego wystudzenia.
  7. Do schabu na ciepło z części wytopionego soku, upieczonej cebuli i jabłka bez skóry można zrobić sos.
Zobacz również: schab pieczony.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady