Jabłko pieczone z płatkami owsianymi
Smaczny i bardzo zdrowy deser, a do tego niewymagający dużo czasu, aby go przygotować. Idealna przekąska dla dzieci, dorośli również powinni być zachwyceni jej smakiem i aromatem. Banalne połączenie jabłka, płatków owsianych, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów, po upieczeniu daje naprawdę dużo przyjemności podczas jedzenia.
Zdrowy fit deser z jabłka i płatków owsianych
Taką przekąskę powinny wybierać, osoby dbające o zdrowe odżywianie i starannie dobierające do swojej diety zdrowe produkty. Dzięki sporej zawartości błonnika jabłka pomagają naszemu organizmowi w przemianie materii, więc ich jedzenie nam służy.
Do pieczenia najlepiej wybierać jabłka twarde, które pod wpływem temperatury zbyt szybko się nie rozpadają. Dobrze sprawdza się szara reneta i antonówka. Takie jabłko polecam na lekkie śniadanie, kolację lub zdrowy deser.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta)
- 5 - 6 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Jak przygotować pieczone jabłko?
- Jabłko umyć, skroić z góry od strony ogonka 1/3 jego część i wydrążyć gniazdo nasienne uważając, aby nie uszkodzić dołu i boków jabłka.
- Jabłko napełniać na przemian płatkami, żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi orzechami, posypać cukrem lub polać miodem i polać ekstraktem waniliowym. Jabłko napełnić tak, aby można było przykryć daszkiem z części odkrojonego jabłka. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłka.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C, około 15 - 20 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od stopnia dojrzałości i twardości jabłka. Obserwować końcowy proces pieczenia i nie dopuścić do pękania skórki jabłka, poprzez zmniejszenie temperatury.
- Tak upieczone jabłko świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Świetna propozycja na zdrowe śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zdrowe, sycące i smaczne, polecam :)
Usuń