Kalerosse z mozzarellą
Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosseTM, które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki z jarmużem marki Fit&Easy. Po więcej informacji zapraszam do wpisu: Nowe warzywo na polskim rynku - kalerosseTM.
Mogę śmiało stwierdzić, że warzywo na pewno będzie miało wielu wielbicieli, gdyż jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Surowe ma wyraźny, lekko orzechowy smak, a poddane krótkiemu gotowaniu, smak nieco łagodnieje i staje się delikatnie zbliżony do brukselki i jarmuż, jednak żaden z nich nie dominuje.
KalerosseTM po ugotowaniu, zmienia kolor z lekko fioletowego na intensywnie zielony i świetnie się prezentuje na talerzu. Połączyłam je z mozzarellą, pomidorkami cherry i oliwą, a czarne oliwki dodałam, aby przełamać delikatny jego smak. Sama nie wiem, czy bardziej smakuje mi z oliwkami, czy też bez nich - chyba jednak wolę bez, wtedy bardziej czuję smak samego warzywa.
Zachęcam do wypróbowania kalerosseTM, gdyż jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witaminy B6, E i C, a do tego wspaniale smakuje.
Składniki:
- 150 g kalerosseTM
- 125 g mozzarelli (jedna kulka)
- 10 szt. pomidorków cherry
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 8 szt. czarnych oliwek (opcjonalnie)
Jak przygotować sałatkę z kalerosse?
- KalerosseTM umyć, przyciąć twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż 5 minut.
- Odsączyć z wody, wyłożyć na talerz i na jeszcze ciepłe warzywo układać cienko pokrojone plastry mozzarelli.
- Dodać pokrojone pomidorki i oliwki, wszystko skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
- Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, mam nadzieję, że to warzywo Was zachwyci tak jak mnie.
Uwielbiam takie zdrowe przekąski. :-)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja 😊
Usuń