Koktajl poprawiający przemianę materii

Koktajl z jabłka i grejpfruta jest najłatwiejszym do przygotowania napojem, który dostarcza nam witamin i mikroelementów oraz dba o nasz organizm, poprawiając przemianę materii, nasze samopoczucie i wygląd. Taki koktajl odchudza i dostarcza nam zastrzyku witamin.

Koktajl odchudzający

Co odchudza w koktajlu poprawiającym przemianę materii?

Latem i jesienią jest większy wybór owoców, które trafiają do moich koktajli. Zimą podstawowym składnikiem jest jabłko i wymiennie sok z grejpfruta lub pomarańczy, które dostarczają mi dużą dawkę błonnika i witaminy C, tak niezbędnej o tej porze roku.

Bazą tego koktajlu jest jabłko, sok z grejpfruta, sok z cytryny lub limonki i odrobina miodu, ewentualnie inny środek słodzący. Urozmaiceniem koktajlu jest ziarno chia oraz mielony młody jęczmień, jeśli nie mamy tych produktów, to można je pominąć, gdyż podstawowa wersja jest bardzo smaczna.

Koktajl poprawiający przemianę materii szczególnie polecam, jako przygotowanie organizmu przed świątecznym łasuchowaniem, a i po nim świetnie nas oczyści. Taki koktajl najlepiej wypijać do śniadania albo po głównym posiłku, wtedy nasz organizm lepiej trawi i mamy więcej energii do pracy. Prawidłowa przemiana materii powoduje, że nasz organizm nie magazynuje zbędnych kalorii, a regularne picie takiego koktajlu może pomóc nawet w odchudzaniu. 
Odchudzający koktajl z jabłka i grejpfruta

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 różowy grejpfrut (sok)
  • 1 cytryna lub limonka (sok)
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego lub innego środka słodzącego
  • 200 ml wody mineralnej (jeśli jest za cierpkie, u mnie bez)

Dodatkowo:

  • 100 ml wody mineralnej
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia
    Koktajl odchudzający z jabłka, grejpfruta i jęczmienia

Jak przygotować koktajl odchudzający z młodym jęczmieniem?

  1. Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałeczki.
  2. Z grejpfruta i cytryny wycisnąć sok.
  3. Chia moczyć w 100 ml wody mineralnej przez około 20 minut.
  4. Blenderem rozdrobnić jabłko, stopniowo dodając sok z grejpfruta i cytryny oraz miód.
  5. Chcąc otrzymać koktajl z dodatkiem młodego jęczmienia, należy go dodać pod koniec rozdrabniania.
  6. Po wlaniu koktajlu do szklanek, na wierzchu ewentualnie wyłożyć łyżeczką warstwę namoczonych nasion chia. 
  7. Koktajl poprawiający przemianę materii najlepiej pić od razu po przygotowaniu do śniadania lub po głównym posiłku.

    Zobacz również: koktajl truskawkowo-bananowy.

Komentarze

  1. Koktajle są bardzo zdrowe, a te smaki bardzo mi odpowiadają :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady