Blog kulinarny, na którym znajdziesz
przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.
Przepisy
Przepisy kulinarne na pyszne pieczone
ciasta np.
seromakowiec, czy moja ulubiona
malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia
ciasta bez pieczenia np.
ciasto z jabłkami lub
sernik bez pieczenia.
Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie -
naleśniki, na obiad -
gulasz, a na kolację -
pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.
Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.
Gotowanie
Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.
Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.
Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.
Blog kulinarny
Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą
najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.
Wśród przepisów może zachwycić szybki
deser, ale i bardziej wymagające
ciasto drożdżowe, czy pyszna
szarlotka.
Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie
fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych
karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione
placki i
sałatki, które często są wegetariańskie.
Zapraszam po przepis
Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Takie rzeczy to ja lubię :) im więcej nowych smaków do próbowania tym lepiej. Czasami zastanawiam się dlaczego tak ciężko kupić niektóre warzywa i owoce, które w innych krajach Europy są ogólnie dostępne. W końcu mamy XXI wiek, odległość już nie stanowi takiego problemu, a myślę, że ludzie są ciekawi smaków.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo myślę 😊
UsuńBardzo fajne chętnie wypróbuję≤ jak tylko gdzieś ujrzę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto :)
UsuńWarzywko na pewno warte wypróbowania! Ciekawe czy udałyby się z niego chipsy pieczone w piekarniku, tak jak robi się np. z jarmużu.
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne nawet na surowo. Poddane blanszowaniu, nabiera intensywnie zielonego koloru. Serdecznie polecam 😊
OdpowiedzUsuńCzy to warzywo może być uprawiane w naszym kraju ?
OdpowiedzUsuńWarzywo jest uprawiane w Polsce, marka Fit&Easy je rozprowadza, a uprawia firma Green Factory. Ponoć to warzywo wytrzymuje na polu nawet wysokie temperatury.
UsuńPoza walorami smakowymi warzywko jest bardzo dekoracyjne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam kalerosse i stosuje ja czesto w kuchni juz od wieluu lat. Na moim blogu mam co najmniej dwa przepisy z kalerosse, które moge goraco polecic. Wystarczy w wyszukiwarce podac haslo kalerosse lub kliknac tag kalerosse :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz 🙂 Polecam kalerosse w połączeniu z mozzarellą.
Usuń