Pierogi z kapustą i grzybami
Najsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają w mgnieniu oka i znów trzeba czekać do następnego roku.
Moje pierogi na Wigilię muszą być postne, więc zarówno ciasto, jak i farsz są z dodatkiem oleju, muszą też być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką.
Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić mu chwilę odpocząć przykryte pod ściereczką.
Pierogi na Wigilię przygotowuję wcześniej i zamrażam, rozkładając je osobno, aby się nie skleiły. Dopiero po zamrożeniu, pierogi pakuję porcjami w strunowe torebki. Według mnie tak przygotowane pierogi nic nie tracą na swoim smaku, a wcześniejsze ich przygotowanie oszczędza dużo czasu przed Wigilią.
Ciekawa jestem, jak u Was wygląda sprawa z pierogami, czy macie jakieś sprawdzone sposoby na udane pierogi?
Składniki:
(na około 40 sztuk pierogów)
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Farsz do pierogów:
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- 20 g suszonych grzybów np. prawdziwków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 2 listki laurowy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól do smaku
Farsz do pierogów
Przygotowanie:
Farsz:
- Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę, aby zmiękły, następnie wyjąć z wody i drobno pokroić (wody nie wylewać).
- Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobno pokroić. Zalać kapustę zimną wodą do całkowitego jej pokrycia, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać podduszoną kapustę i pozostałe przyprawy (bez pieprzu naturalnego). Wszystko podlać wodą po moczeniu grzybów, dodać pokrojone grzyby, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, dodać pieprz naturalny i sól do smaku, farsz powinien być dość pikantny i wyrazisty w smaku. Kapusta w farszu po odparowaniu powinna być miękka i nie zawierać płynu. Podczas odparowywania pilnować, aby farsz się nie przypalił. Farsz wystudzić.
Ciasto:
- Mąkę przesiać, dodać sól, olej, szklankę ciepłej wody i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto (zagniatać co najmniej 10 minut). W razie konieczności podlewać 1/2 szklanki pozostałej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum 10 - 15 minut, aby uzyskało odpowiednią strukturę.
- Ciasto odrywać po kawałku, cieniutko rozwałkowywać i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką średniej wielkości koła. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne i mamy problem z formowaniem pierogów, należy podsypywać je odrobiną mąki. Na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać jego końce ze sobą tak, aby powstawały pierogi. U mnie pierogi były lepione za pomocą foremki do pierogów.
- Pierogi wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu około 3 minut od wypłynięcia.
- Podawać okraszone podsmażoną cebulką i/lub dodatkowo można je podsmażyć.
Jedno z dwóch dań, które mogę zjeść na Wigilii;)
OdpowiedzUsuńTo miło :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne pierożki, nie może ich zabraknąć w czasie świąt :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
UsuńMoje ulubione! <3
OdpowiedzUsuńMoje również 😊
OdpowiedzUsuńPierogi z kapustą i grzybami są najlepsze, ja je wprost uwielbiam. Co roku je robię na wigilię i rzeczywiście znikają bardzo szybko ze stołu. :-)
OdpowiedzUsuń