Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie
Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie.
Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw i jest chętnie przez wszystkich jedzony. Zawsze się staram, aby zadowolić moich bliskich i serwuję go nieco inaczej. Tym razem bardzo prosto, udka kurczaka zamarynowane w majonezie z dodatkiem ketchupu, a następnie upieczone.
Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu jak najlepszej jakości, czyli z jak najkrótszym spisem składników na opakowaniu.
Składniki:
- 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 ząbki czosnki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
- Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
- Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.
Zobacz również: kurczak imbirowy z miodem.
Świetny przepis. Takie obiadki to ja bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepysznie upieczony kurczak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle piękne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak upieczone mięsko:)
OdpowiedzUsuńU mnie w pracy robią takie udka, ale przed pieczeniem posypują bułką tartą :) przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł, muszę wypróbować :)
UsuńSmaczne danie,a zwłaszcza sosik:)
OdpowiedzUsuńJola59
Miło mi, że smakowało :)
Usuńprzepis idzie do ulubionych,szybki,smaczny i nie pracochłonny,a o to czasami chodzi :)
OdpowiedzUsuńJola59
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
UsuńKurczę a ja robię takie udka, tylko że posolone i popieprzone udka wkładam do naczynia żaroodpornego i smaruję majonezem a na wierzch daję ketchup, piekę aż udka będą miękkie i o dziwo moja skórka na udkach jest lekko chrupiąca a w środku faktycznie są bardzo soczyste.
OdpowiedzUsuńU mnie udka po posmarowaniu, zazwyczaj przez parę godzin się marynują, piekę najczęściej przykryte folią aluminiową i zbyt długo bez przykrycia nie zapiekam. Być może, gdybym dłużej je zapiekała, to skórka byłaby bardziej chrupiąca, ale obawiam się, że i mięsko tuż pod nią również.
UsuńBardzo smaczne piekłam polecam
OdpowiedzUsuń