3 bit - ciasto bez pieczenia
Od ciasta oczekujemy zazwyczaj, aby było smaczne i łatwe do przygotowania, a jeszcze byłoby dobrze, aby nie wymagało pieczenia. Ciasto 3 bit właśnie takie jest, chociaż nie wiem, dlaczego wcześniej je omijałam i myślałam, że jest bardzo słodkie i zbyt kremowe, a na prawdę w smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy.
Do tej pory większość ciast, które przygotowywałam, wymagało pieczenia, ale czasami po prostu idę na skróty i w ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia.
Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę.
Składniki:
(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
- 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak)
- 500 g herbatników
- 400 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka)
- 50 - 70 g gorzkiej czekolady
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto 3 bit?
- Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie, na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.
- Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
- Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników.
- Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
- Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.
- Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
- Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone.
3 bit w wersji ciasto widzę pierwszy raz :D
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
UsuńUwielbiam to ciasto i często je robię. Sama dziwię się, że jeszcze nie mam go na blogu :-) Miłego dnia życzę Ci kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie:) U mnie również dopiero teraz 3 bit doczekał się publikacji :)
OdpowiedzUsuńKlasyka gatunku :D
OdpowiedzUsuńZ ciast bez pieczenia, to na pewno :)
Usuńe ja to robie na urodziny i zobacze czy dobbre nie pozdrawiam pozdrawoiam
UsuńSłyszałam o tym cieście, ale dopiero teraz zapoznałam się z przepisem i widzę, że jest bardzo prosty. Oooo podałaś sposób przygotowania budyniu. Komuś to może wydawać się śmieszne, bo to oczywista oczywistość cytując pewną osobę, ale jak widzę nieporadność młodziutkich gospodyń w stosowaniu przepisów to uważam, że to bardzo dobry pomysł, aby to dokładnie podać. Ciasto smakuje pewnie wyśmienicie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Budyń w proszku ze sklepu można zastąpić 3 łyżkami mąki pszennej i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, przygotowując krem tak jak podałam w opisie.
UsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia a to wygląda wyjątkowo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
Usuńrobie to na urodziny nie pozdrawiam i pozdrawiam
UsuńMiło mi :) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało.
Usuńzachęcające:) lubię takie ciasta z kremem- poza tym, czasami warto pójść na skróty bo jest równie pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńa co zrobić z cukrem?
OdpowiedzUsuńDziękuję za info, rzeczywiście zgubiłam cukier :) Cukier dodać do mleka, w którym gotujemy budyń. Już poprawione :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo dziękuję za dodanie mnie do listy obserwowanych blogów. Już odwdzięczę się tym samym :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia, dlatego bardzo podoba mi się ten przepis. Chyba wystarczy serników na zimno;). Czas wypróbować coś nowego:) Warto wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba i zachęcam do wypróbowania, naprawdę warto :) Rzeczywiście, serników na zimno można mieć w końcu dość :D
OdpowiedzUsuńNie no! Takie ciacho jest warte każdej kalorii Wyglada pysznie i chyba ukradnę twój przepis Choc w ciastach dobra nie jestem to może się skusze Kto wie Może się uda!
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Jestem pewna, że ciasto się uda, trzymam kciuki :)
UsuńCudownie wygląda, bardzo lubię takie ciacha, :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
Usuń3 bit chodzi już za mną od tygodnia,przez Ciebie będę musiała zrobić :D
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńWymiary są wpisane w przepisie pod słowem składniki :) 23 cm x 33 cm x 7 cm
UsuńA czy.można zrobić na biszkoptach?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale czemu nie, biszkopty są nieco podobne w smaku. Ciasto może ciekawie wyglądać
UsuńPrzepis jest idealny! Ciasto smakuje wyśmienicie. Proszę o wiecej tak dobrych przepisów ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakuje :)
Usuń