Dorsz z warzywami
Dorsz jest chudą, bardzo smaczną i łatwą do przygotowania rybą. Zawiera dużo potasu, fosforu, selenu, niacyny oraz witaminy B6 i B12. Najlepsza jest oczywiście świeża polędwica z dorsza, gdyż nie traci swoich walorów w czasie rozmrażania. Szkoda, że dostęp do świeżej ryby mają zapewne tylko, osoby mieszkające nad morzem lub w większych miastach.
Jaką wybierać rybę do smażenia?
Mam szczęście, gdyż w moim mieście jest możliwość kupienia dwa razy w tygodniu naprawdę świeżej ryby, takiej z lodu, a nie zamkniętej w folii lub głęboko mrożonej. Cena świeżej ryby może zniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości.
Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom.
Składniki:
(porcja na 3 - 4 osoby)
- 800 g świeżej polędwicy z dorsza
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 2 średnie czerwone papryki
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego (opcjonalnie)
- około 200 ml ciepłej wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie smażonego dorsza z warzywami:
- Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę.
- Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki.
- Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.
Polecam również dorsza pieczonego z warzywami.
Pyszny, zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rybę. Twój przepis jest wspaniały i chętnie go wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka. Bardzo lubię dorsza. Z warzywami na pewno smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie obiady :-)
OdpowiedzUsuń