Papryka z kaszą gryczaną i warzywami
Papryka z kaszą gryczaną i warzywami to smaczne i bardzo zdrowe danie, które powstało pod wpływem chwili i tego, co znalazłam w lodówce. Mogę je śmiało zaliczyć do dań wegetariańskich, gdyż nie zawiera mięsa i tłuszczu. Polecam je na obiad szczególnie dzieciom i osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
W lodówce zalegała od pewnego czasu papryka i wypadałoby coś w końcu z nią zrobić, a że na mięsne danie przynajmniej ja nie miałam ochoty, więc nafaszerowałam ją kaszą i warzywami i upiekłam. Z warzyw dodałam selera naciowego, pomidory, cebulę i czosnek, a do połączenia farszu wykorzystałam serek sałatkowy. Według mnie takie połączenie smaków było bardzo trafione, gdyż danie wszystkim smakowało i o mięsie nikt nawet nie wspomniał.
Pieczona papryka z kaszą gryczaną i warzywami jest świetna na obiad lub jako smaczna, lekka i zdrowa przystawka. Przyznam, że czasami lubię eksperymentować i fajny pomysł na coś smacznego powstaje pod wpływem chwili i tego, co akurat znajdę w lodówce 😊
Składniki:
- 3 duże papryki
- 1/2 selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- sól do smaku
- 270 g serka sałatkowego w kawałku (opakowanie)
- 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
Jak upiec paprykę z kaszą gryczaną i warzywami?
- Pomidory i selera umyć i pokroić na małą kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i również drobniutko pokroić.
- Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
- Kaszę gryczaną zalać szklanką zimnej wody i podgotować pod przykryciem przez około 8 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie kaszę odstawić pod przykryciem, aby wchłonęła wodę.
- Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć.
- Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu.
- Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut.
Zobacz również: papryka faszerowana mięsem wołowym.
Super papryczka. Takie zdrowe obiady są najlepsze. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda zdrowy i szybki do przygotowania obiad 😊
Usuńlekko, zdrowo i kolorowo! tak lubię:) wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie 😊 Również lubię takie dania.
Usuń