Piernik z powidłami
Piernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Najlepsze ciasto na święta.
Tak się składa, że w styczniu mija 2 lata, odkąd zaczęłam prowadzić blog i dzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami i ulubionymi smakami. Z tej okazji pragnę wszystkim Gościom wirtualnie mnie odwiedzającym serdecznie podziękować. Wszystkie Wasze komentarze i polubienia bardzo mnie motywują i utwierdzają w przekonaniu, że warto dzielić się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊.
Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik z powidłami, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity, więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy, dodanie przyprawy korzennej sprawiło, że jest lżejszy do trawienia i po zjedzeniu nie jesteśmy ociężali. Piernik to idealne ciasto na święta.
Przepis na piernik z powidłami:
(na foremkę o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm)
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 100 g miodu
- 20 g przyprawy do piernika bez mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- mielone nasionka z jednego ziarna kardamonu
- 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 80 g mąki pszennej typ 450
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Polewa do piernika:
- 1 czekolada z co najmniej 45% kakao
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 500 g powideł ze śliwek węgierek
Jak zrobić piernik z powidłami?
- Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao i kardamon, wymieszać i chwilę podgrzewać (nie gotować). Masę wystudzić.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cukier ma być całkowicie rozpuszczony.
- Wymieszać ze sobą pozostałe sypkie składniki i dodać do masy jajecznej, delikatnie zmiksować lub wymieszać szpatułką, do połączenia się ze sobą składników.
- Dodać wystudzoną masę z masła i przypraw, dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 40 - 45 minut. Pod koniec stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem i jeśli jest suchy, piernik upieczony.
- Po wystudzeniu, jeśli powierzchnia piernika jest nieco nierówna, to nożem ją wyrównać i piernik przekroić w połowie jego wysokości.
- W rondelku podgrzać powidła i posmarować cienką ich warstwą jedną część piernika, przykryć drugą i również z góry posmarować cienko powidłami.
- Składniki polewy rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą, po rozpuszczeniu się składników zdjąć miskę i mieszać do czasu powstania jednolitej polewy.
- Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą posmarować delikatnie wierzch z powidłami i boki piernika.
- Piernik pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy. Taki piernik długo zachowuje swoją świeżość, a wręcz z upływem czasu staje się jeszcze smaczniejszy, jeśli nie zostanie zjedzony 😉.
Moje ulubione ciasto. Pachnące przyprawami. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaki piernik to ja mogę jeść codziennie. :-)
OdpowiedzUsuń