Pierś kurczaka w tempurze
Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, z zewnątrz zaś złociste i chrupiące.
Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Składniki:
(dla 3 - 4 osób)
- 1 kg piersi z kurczaka
- 400 g tempury
- olej do smażenia
- pieprz lub odrobina chili
Przygotowanie:
- Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki.
- Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję najpierw rozrobić część proszku i sprawdzić, czy ma właściwą konsystencję poprzez usmażenie zanurzonych w niej kilku kawałków kurczaka i czy są one odpowiednio słone i pikantne.
- Kawałki kurczaka zanurzać w przygotowanym cieście z tempury i smażyć z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu delikatnego zrumienienia.
- Wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Jeśli lubicie bardziej słono i pikantnie, proponuję do ciasta dodać odrobinę soli i chili, gdyż akurat moja tempura w smaku była bardzo delikatna.
Koniecznie muszę zrobić. Bardzo smacznie prezentuje się na talerzu. :-)
OdpowiedzUsuń