Pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru
Pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru to bardzo zdrowe, szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe. Przygotowując kurczaka w szybkowarze, nie musimy mieszać i pilnować, aby danie się nie przypaliło, a zapach gotowanego jedzenia nie unosi się po całej kuchni w trakcie gotowania.
Dlaczego warto używać szybkowaru?
W dobie powrotu do zdrowego trybu życia i odżywiania, szybkowar w wielu domach stał się często używanym sprzętem kuchennym. Potrawy przygotowuje się w nim o wiele szybciej i z mniejszą ilością płynu, co pozwala zachować w produktach więcej witamin, gdyż woda ich nie wypłukuje.
Wcześniej używałam tradycyjnego szybkowaru, obecnie otrzymałam w prezencie bardziej nowoczesną jego wersję, która umożliwia programowanie i automatyczne dobieranie programu do rodzaju przygotowywanego jedzenia. Oczywiście szybkowar sam nie doprawi nam jedzenia i ta kwestia pozostaje nadal w naszych rękach.
Moje warzywa i kurczaka przyprawiłam delikatnie czosnkiem niedźwiedzim, suszoną pietruszką, pieprzem i solą, ale jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, do kurczaka można dodać papryki i odrobinę chili. Szybkowar jest bardzo przydatny do przygotowywania takich smacznych dań jednogarnkowych.
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka (600 g)
- 3 duże marchewki
- 5 łodyg selera naciowego
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 -2 łyżki pietruszki świeżej lub suszonej
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, a następnie delikatnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
- Podsmażoną pierś wymieszać z częścią pietruszki i czosnku niedźwiedziego i przełożyć na dno szybkowaru.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć i przełożyć łącznie z tłuszczem z patelni na mięso.
- Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki wyłożyć na kurczaka, delikatnie oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i pietruszką i na nie wyłożyć warstwę marchewki i również delikatnie przyprawić.
- Na samym wierzchu położyć pokrojonego na średniej wielkości kawałki selera naciowego.
- Dno szybkowaru powinno być zakryte niewielką ilością płynu, który wyciek z mięsa, jeśli jego nie ma, należy dolać ze 100 -150 ml płynu, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie w szybkowarze. Nie dodawać zbyt dużo płynu, gdyż wytworzy się on w czasie gotowania z mięsa i będzie wystarczająca jego ilość.
- Zamknąć dokładnie szybkowar i od czasu, gdy zacznie przez wentyl wydobywać się para gotować na średniej mocy 12 minut, po tym czasie wyłączyć i odczekać około 10 minut i spuścić powietrze lub do czasu, aż szybkowar sam się otworzy.
- W kurczaku i warzywach jest mało wyczuwalna sól, więc osoby lubiące bardziej słone powinny dodać jej nieco więcej.
Zobacz również: kurczak imbirowy z miodem.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że przepis się podoba, również pozdrawiam :)
UsuńNie posiadam szybkowaru a Twoje danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Do tej pory używałam takiego zwykłego szybkowaru i praktycznie tylko do gotowania gołąbków lub długo gotujących się mięs typu golonka. Młode pokolenie sprawiło mi prezent w postaci szybkowaru z wieloma opcjami programowania i jestem nim zachwycona. W tej chwili jestem na etapie testowania :)
UsuńPycha. Robię bardzo często to danie. Polecam
UsuńNie mam szybkowaru, ale jak kupię to przygotuje to danie. Wyglada bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam to danie, jest smaczne, lekkostrawne i z minimalną ilością tłuszczu.
UsuńA dzięki wielkie, że mi przypomniałaś, że mam takie urządzenie.:) Przepis Ci skradnę:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńDwie łyżeczki mielonego pieprzu , na tą ilość ? To na moje oko lekka przesada, i poco tyle selera 👎
OdpowiedzUsuńIlość pieprzu można dopasować do swoich upodobań. Danie jest dla zdrowej osoby dorosłej, jeśli nie doda się pieprzu danie będzie raczej bez wyrazu i od marchewki słodkawe, takie szpitalne. Selera bardzo lubię i dodałabym go nawet jeszcze więcej, ale jeśli ktoś go nie lubi, to może nie dodawać wcale :)
UsuńNie rozumiem komentarza, jeżeli masz inne upodobania smakowo-kulinarne możesz zawsze ominąć post lub zmodyfikować przepis a nie bezwzględnie negować. No, ale cóż może bardziej lubisz (anonimowe) krytykowanie innych niż gotowanie; myślę, że przynosi Ci to satysfakcję i zadowolenie.
Usuń