Surówka z marchewki i jabłka z imbirem
Surówka z marchewki i jabłka to najprostsza, najsmaczniejsza i najczęściej zapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze bardziej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka.
Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami. Tym razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 - 3 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, aby nie było ciemne skropić je odrobiną soku z cytryny, a w pozostałym soku rozpuścić miód.
- Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku solą, odstawić na około 5 minut, aby surówka puściła sok i smaki się połączyły.
- Taka surówka świetnie smakuje z drobiem, rybami i ryżem.
Zobacz również: surówka z marchwi.
Uwielbiam surówki z marchwi. Z imbirem musi być pyszna. :-)
OdpowiedzUsuńO tak, marchew z imbirem jest bardzo smaczna 😊
UsuńTo może być bardzo ciekawy smak:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuń