Boczek rolowany
Jeśli w domu mamy wielbiciela mięsa, a w szczególności boczku, to taki aromatyczny boczek rolowany powinien przypaść mu do gustu. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli każdego mięsożercę. Taki boczek świetnie prezentuje się na talerzu z wędlinami.
Do przygotowania rolowanego boczku, potrzebny jest ładny kawałek dobrego jakościowo boczku. Najlepiej, aby boczek był równomiernie poprzerastany chudym mięsem, a kawałek miał kształt prostokąta, który pozwoli na złożenie go wzdłuż na pół i związanie go sznurkiem w rulon.
Boczek rolowany upiekłam w rękawie do pieczenia, dlatego nie jest zbyt mocno przypieczony i za wiele nie stracił na swojej objętości. Taki sposób pieczenia boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku i aromatu wszystkich dodanych przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze się kroi.
Składniki:
- 1,2 kg ładnego chudego boczku bez żeberek
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki mielonego kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka chili (u mnie płatki chili)
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 - 2,5 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki agaru lub żelatyny
dodatkowo:
- sznurek wędliniarski do związania
- rękaw do pieczenia
Jak zrobić boczek rolowany?
- Boczek umyć, osuszyć i wyciąć wszelkie chrząstki. Natrzeć porządnie ze wszystkich stron solą (ilość dostosować do grubości boczku i do swoich upodobań), przykryć i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki natrzeć boczek z obu stron majerankiem i tymiankiem. Na stronie bez skóry równomiernie rozłożyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i oprószyć kminkiem, chili, pieprzem i ziarenkami gorczycy. Wierzch posypać równomiernie suchym agarem lub żelatyną.
- Złączyć ze sobą, przyprawione boki bez skóry i związać sznurkiem ściśle w odstępach co 3 - 4 cm. Ma powstać kształt rulonu, z zewnątrz ma być skóra. Wierzch można jeszcze dodatkowo delikatnie oprószyć pieprzem i majerankiem.
- Boczek włożyć do rękawa skórą do dołu, na wierzchu ułożyć listki laurowe i ziele angielskie. Rękaw spiąć klipsami, naciąć z góry lekko folię i ułożyć na blaszkę do pieczenia.
- Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 80 minut.
- Po upieczeniu, folii od razu nie zdejmować, pozwolić, aby boczek wystygł i dopiero wyjąć go z folii. Sznurek z upieczonego boczku zdjąć najlepiej na drugi dzień, gdy boczek będzie schłodzony i zastygnięty.
Zobacz również:
Twój boczuś bardzo smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda rolada. Uwielbiam takie mięska :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
UsuńLubię mięso, więc przepis dla mnie na yeees. :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam przepis :)
UsuńIdealnie trafiłaś, bo to głównie moje serce podbił boczek :) No i widzę link do boczku po japońsku - jak dla mnie raj na ziemi! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że boczek przypadł do gustu :)
UsuńZdecydowanie lepsza alternatywa niż boczek ze sklepu. Tu przynajmniej wiemy, co w nim jest. Na pewno kanapki do pracy z takim mięsem są o wiele bardziej pożywne, a z dodatkiem musztardy i ogórka kiszonego, stanowią wręcz przepyszną męską kanapkę:)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania, u mnie męska część uwielbia taki boczek :)
Usuń