Deser z mango i banana
Lekki, owocowy, niezbyt słodki i łatwy do przygotowania deser, to propozycja dla osób, które chciałyby zrobić miłą niespodziankę bliskiej osobie. Deser od razu po przygotowaniu można jeść lub przygotować wcześniej i dodatkowo schłodzić.
Przygotowując desery, staram się wybierać takie, które nie wymagają dużo pracy. Taki właśnie jest ten z mango i banana, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Delikatna bita śmietana polana czekoladą z miodem i ekstraktem z wanilii, połączona z musem z mango jest przepyszna. Dodatkowo wierzch można posypać tak jak u mnie, płatkami migdałów lub ulubionymi posiekanymi orzechami. Serdecznie polecam 😊
Składniki:
(na 2 porcje, pucharki 300 ml)
- 1 dojrzałe mango
- 2 małe dojrzałe banany
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 - 60 g czekolady deserowej
- 1 łyżka miodu naturalnego
- płatki migdałowe lub posiekane orzechy do posypania
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.
Sposób przygotowania deseru z mango i banana:
- Banany obrać ze skórki, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii, miksować blenderem (ewentualnie dosłodzić). Powstałą masę rozłożyć na dno pucharków.
- Odkroić po obu stronach płaskiej pestki kawałki mango, miąższ ponacinać nożem w kratkę tak, aby nie uszkodzić skóry i wyskrobać go do misy blendera. Miksować, aż powstanie jednolita masa, którą przełożyć na wierzch masy bananowej.
- Ubić na sztywno 200 ml schłodzonej śmietanki z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijać na wolnych obrotach miksera i uważać, aby nie przebić, bo zaczną wytrącać się grudki masła. Ubitą śmietanę przełożyć do pucharków.
- Czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać miód, 3 łyżki śmietanki i rozpuścić na garnku z gorącą wodą. Dodać ekstrakt waniliowy i pozostałą śmietanę, energicznie mieszać, aż czekolada będzie miała jednolitą, lekko ciekłą konsystencję. Wystudzoną polewą polać bitą śmietanę i obsypać płatkami migdałów lub orzeszkami.
- Deser gotowy do jedzenia, można go również dodatkowo schłodzić. Jeśli deser będą jadły dzieci, ekstrakt waniliowy na alkoholu proponuję zamienić na samą wanilię.
Zobacz również:kremowy deser z daktyli, chia i banana.
Uwielbiam i mango i banany, więc podkradam Ci jeden pucharek. :-)
OdpowiedzUsuńProszę uprzejmie :)
UsuńPiękny i efektowny deser. Polewa wygląda cudnie i zapisuję ja sobie ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
UsuńWspaniały deserek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie desery. Chętnie wypróbuję Twój przepis. :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, warto :)
Usuń