Krupnik z grzybami
Ponoć Polacy jedzą najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy i zupa stała się bardziej pożywna.
Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada.
Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia.
Składniki:
(na 3 litrowy garnek)- kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula dymka
- 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej
- garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Przygotowanie krupniku z grzybami:
- Grzyby moczyć w wodzie przez około 10 minut. Wodę po moczeniu grzybów wlać do gotującej się zupy.
- Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić na drobne plasterki.
- Dymkę drobno pokroić (oddzielnie część białą i szczypior).
- Ziemniaka obrać i pokroić na drobne, nierówne kawałeczki.
- Do garnka z zimną wodą włożyć niezbyt duży kawałek najlepiej ze skórą kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małej mocy palnika do miękkości mięsa. W międzyczasie z powierzchni wody zdejmować ewentualną pianę.
- Po wyjęciu mięsa do wywaru dodać marchew i ziemniaki gotować 15 minut, następnie dodać pokrojoną białą część dymki, pokrojone grzyby, obie kasze, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Zupę gotować do miękkości kasz i grzybów, około 10 - 15 minut.
- Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
- Ugotowany krupnik już w talerzu, posypać pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Tak podana zupa smakuje mi najbardziej.
Zobacz również: krupnik.
Krupnik to ja lubię w każdej wersji. Wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię krupnik.
UsuńBardzo mi pasuje takie połączenie z grzybkami - świetny dodatek!
OdpowiedzUsuńGrzybki w krupniku dobrze smakują, polecam :)
UsuńPosiadam dużo suszonych grzybków, może w najbliższym czasie zrobię :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, warto :)
Usuńjak ja już dawno nie jadłam takiej smacznej zupki:(
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba to nadrobić i zrobić :)
UsuńBardzo lubię krupniki. Ten wygląda bardzo smakowicie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię krupnik.
Usuń