Krupnik z grzybami

/ 10

Ponoć Polacy jedzą najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy i zupa stała się bardziej pożywna.


Zupa z kaszy z grzybami

Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada.

Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia.
Zupa z kaszy jęczmiennej i grzybów

Składniki:

(na 3 litrowy garnek)
  • kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej
  • garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
    Krupnik z kaszy jęczmiennej

Przygotowanie krupniku z grzybami:

  1. Grzyby moczyć w wodzie przez około 10 minut. Wodę po moczeniu grzybów wlać do gotującej się zupy.
  2. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić na drobne plasterki.
  3. Dymkę drobno pokroić (oddzielnie część białą i szczypior).
  4. Ziemniaka obrać i pokroić na drobne, nierówne kawałeczki.
  5. Do garnka z zimną wodą włożyć niezbyt duży kawałek najlepiej ze skórą kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małej mocy palnika do miękkości mięsa. W międzyczasie z powierzchni wody zdejmować ewentualną pianę.
  6. Po wyjęciu mięsa do wywaru dodać marchew i ziemniaki gotować 15 minut, następnie dodać pokrojoną białą część dymki, pokrojone grzyby, obie kasze, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Zupę gotować do miękkości kasz i grzybów, około 10 - 15 minut.
  7. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
  8. Ugotowany krupnik już w talerzu, posypać pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Tak podana zupa smakuje mi najbardziej.

    Zobacz również: krupnik.

Komentarze

  1. Krupnik to ja lubię w każdej wersji. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi pasuje takie połączenie z grzybkami - świetny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Posiadam dużo suszonych grzybków, może w najbliższym czasie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja już dawno nie jadłam takiej smacznej zupki:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię krupniki. Ten wygląda bardzo smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady