Makaron z warzyw w stylu azjatyckim
Zdrowe i bardzo smaczne połączenie polskich warzyw i azjatyckich smaków. Makaron z warzyw w stylu azjatyckim, bardzo dobrze łączy się i smakuje z jajkiem w koszulce.
Do przygotowania tego dania, wykorzystałam makarony ze świeżych warzyw od Fit&Easy. Makaron z marchewki, krótko dusiłam z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, czosnku i chili. Takie warzywa na pewno posmakują, osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
Jakie właściwości ma makaron z warzyw?
➡️ Nowość w ofercie Marki Fit&Easy - makarony ze świeżych warzyw, gotowe od razu do spożycia, z natury al'dente™. Świetnie smakują na surowo, blanszowane, smażone, pieczone lub krótko gotowane na parze.
➡️ Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dbających o linię oraz dla zabieganych.
➡️ Bez konserwantów i sztucznych barwników.
➡️ W tej chwili dostępne są ze świeżej marchewki i buraka.
➡️ Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.
➡️ Kolorowe, kształtem przypominają spaghetti, pięknie prezentują się na talerzu.
Składniki:
(dla 2 osób)- 300 g Spaghetti z marchewki Fit&Easy
- 2 łyżki świeżego imbiru (starty lub siekany)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki chili
- sól i pieprz do smaku
- 4 bardzo świeże jajka
- 2 łyżki octu (do gotowania jajek)
Przygotowanie makaronu z warzyw w stylu azjatyckim:
- Pokroić białą część cebuli w półplasterki, a szczypior w 0,5 cm cząstki.
- Na patelni z pokrywką roztopić masło, podsmażyć lekko cebulę i czosnek, dodać imbir, a następnie makaron warzywny. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny, sos sojowy i chili, przykryć i dusić 7 - 10 minut pod przykryciem, aż twardość warzyw będzie nam odpowiadała.
- Makaron wyłożyć łyżką cedzakową na talerz, posypać sezamem i szczypiorkiem, a na wierzchu położyć jajka w koszulkach, oprószyć solą i pieprzem.
Jak zrobić jajka w koszulkach:
- W niezbyt dużym garnku zagotować litr wody, zmniejszyć moc palnika do minimum, dodać 2 łyżki octu.
- Po powtórnym zagotowaniu się wody mieszać ją łyżką w jedną stronę tak, aby w środku powstał wir (lej), w który delikatnie wlać, wcześniej rozbite do miseczki jajko. Gotować na minimalnej mocy palnika (woda ma tylko delikatnie się gotować) 3 minuty, nie mieszać.
Zobacz również: spaghetti z buraka z pieczarkami.
Jaka pyszność! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem ciekawa smaku tych makaronów. Koniecznie muszę kupić :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, jeśli lubisz warzywa będą Ci na pewno smakowały :)
Usuńgdzie mogę znaleźć taki makaron?
OdpowiedzUsuńTakie makarony w tej chwili dostępne są w sieciach Auchan i Intermarche.
Usuń