Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta
Smaczne połączenie piersi kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Sama pierś mi osobiście jest trochę bez wyrazu, ale w takim zestawieniu bardzo mi smakuje. Przygotowane danie obiadowe jest lekkie i soczyste, powinno posmakować osobom będącym na diecie i liczącym kalorie.
Do przygotowania tego dania użyłam mrożonego szpinaku, jeśli dodamy świeży, to na pewno będzie ono jeszcze smaczniejsze. Ser feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealne połączenie smaków, a kurczak zapieczony pod taką pierzynką jest świetnym ich utrwaleniem.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 450 g mrożonego szpinaku
- 150 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz świeżo mielony
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie:
- Pomidory suszone z opakowania namoczyć w gorącej wodzie na około 6 minut, aby zmiękły, a następnie przełożyć je do oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm.
- Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty.
- Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili.
- Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta.
- Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut.
- Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Zobacz również:Kurczak imbirowy z miodem
Bardzo smaczne jedzonko. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPyszna propozycja. :-) Lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuńnarobiłaś apetytu:)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto przygotować :)
UsuńPyszne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajnie to wygląda, szczególnie ta zrumieniona feta :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dobrze również smakuje :D
OdpowiedzUsuń