Surówka z selera naciowego i papryki
Zdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację.
Uwielbiam takie surówki za to, że nie wymagają zbyt dużo czasu, aby je przygotować, zawsze smakują i po ich zjedzeniu nie mam wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam.
Składniki na taką surówkę są dostępne o każdej porze roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, gdy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów.
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 jabłko
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sos do surówki: - 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie pióra i oprószyć odrobiną soli.
- Seler umyć, pokroić w niezbyt grube plasterki i oprószyć solą (1/2 łyżeczki).
- Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Pokrojone jabłko, aby nie ściemniało, wymieszać z sokiem z cytryny.
- Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt duże słupki, oprószyć odrobiną soli.
- Składniki sosu wymieszać, aby się rozpuścił miód i polać nim składniki surówki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na około 5 minut.
Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.
Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka.Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, również ją bardzo lubię :)
UsuńBardzo apetyczna suróweczka :-) Lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
UsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę :)
Usuń