Chałwa ze słonecznika z daktylami
Zdrowe i łatwe do przygotowania fit słodycze, tym razem w postaci chałwy ze słonecznika i pysznych daktyli. Sama chałwa słonecznikowa jest już bardzo smaczna, ale połączenie jej z delikatną masą z daktyli sprawia, że otrzymujemy wspaniały smakołyk, po prostu "niebo w gębie".
Smak chałwy słonecznikowej pamiętam z młodości, przywożono ją do Polski zza wschodniej granicy, była okropnie słodka i przyklejała się do zębów. Smak domowej chałwy jest odrobinę zbliżony, jednak nie jest tak bardzo słodka i jest mniej klejąca.
Wykonanie zdrowej chałwy jest banalnie proste, polecam ją szczególnie dzieciom i osobom, które preferują zdrowe odżywianie. Chałwa nie zawiera żadnych konserwantów, utrwalaczy i innych wspomagaczy smaku lub wyglądu, same naturalne składniki.
Chałwa ze słonecznika i daktyli jest tak dobra, że koniecznie róbcie ją z podwójnej porcji składników, gdyż te 10 kawałeczków przygotowane z pojedynczej znika od razu 😊
Składniki:
(na około 10 sztuk o wymiarach 2 cm x 4 cm)- 150 g pestek słonecznika
- 2 - 3 łyżki miodu
- 150 g suszonych daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Jak zrobić chałwę ze słonecznika?
- Daktyle pokroić, zalać ciepłą wodą i moczyć je przez około 10 minut.
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, ciągle należy mieszać, aby nie przypalić, gdyż będą gorzkie. Po uprażeniu od razu wysypać z patelni do innego naczynia, aby wystygły, gdyż pozostawione na gorącej patelni będą cały czas się prażyć.
- Wystudzony słonecznik połączyć z miodem i rozdrobnić blenderem do postaci drobnego, lekko klejącego się mokrego pisku. Nie dopuścić, aby zbyt mocno zaczął wyciskać się z pestek olej. Masę przełożyć do małej foremki wyłożonej folią spożywczą lub do foremki z silikonu, wyrównać i docisnąć do dna, aby powstała zwarta bryła o wysokości około 3 cm. Masa jest gęsta i daje się dobrze formować, więc jeśli nawet nie mamy małej foremki, to można masę uformować na połowie powierzchni większej, gdyż chałwa się nie rozpływa.
- Blenderem rozdrobnić namoczone daktyle (bez wody) z dodatkiem kakao i oleju kokosowego, ma powstać jednolita masa. Masę daktylową wyłożyć na wierzch chałwy słonecznikowej, wyrównać, posypać wiórkami i docisnąć je łyżką, aby wiórki przykleiły się do masy z daktyli. Wiórki można również wcześniej wmieszać do masy z daktyli, ale według mnie posypane z wierzchu wyglądają ciekawiej.
- Foremkę z chałwą wstawić na około 3 - 4 godziny do lodówki, aby masa zastygła. Po tym czasie wyjąć chałwę z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.
Zobacz również: batoniki z żurawiny i kokosa.
Zjadłą bym kawałeczek z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną chałwę domową i mogę powiedzieć, że jest rewelacyjna. Twoja wygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
Usuńooo jak smacznie i do tego zdrowo!
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę, same naturalne składniki :)
UsuńMmm jakie smakowitości, takiej nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto zrobić :)
UsuńWygląda obłędnie pysznie :). Świetny pomysł !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna, zdrowa i domowa słodycz :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPodoba mi się przepis na pewno go wyprubuję
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam :)
UsuńŚwietny pomysł, na pewno się skuszę na takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńChałwa domowej roboty to super pomysł :) I do tego połączenie z daktylami - to nie może być niedobre :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) U mnie na jednej porcji się nie skończyło, musiałam powtórzyć :)
UsuńChoć nie przepadam za chałwą to spróbowałabym chociaż kawałeczek, bo wygląda świetnie! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Za sklepową chałwą również nie przepadam, bo jest po prostu zbyt słodka. Ta jest mniej słodka, a w połączeniu z daktylami jest bardzo przyjemna do jedzenia.
UsuńSuper przepis! Muszę wypróbować taki smakołyk :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :) Może zrobimy do herbatki :) A czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowanie?
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam ;) Do gotowanie nie używam wody filtrowanej, jedynie kawę i herbatę robię na wodzie źródlanej.
Usuń