Karkówka z porem i pieczarkami
Karkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona pieczona karkówka z pieczarkami świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole.
Pieczona karkówka z pieczarkami jest to prosty przepis na bardzo pyszny obiad.
Przepis na karkówkę z porem i pieczarkami:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 duży por
- 1 kg małych pieczarek
- 2 - 3 łyżki mielonego kminku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki pieprzu naturalny
- 1 łyżeczka tymianku
- 50 g masła
- sól (u mnie 4 łyżeczki)
Jak przygotować pieczoną karkówkę z pieczarkami?
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. Każdy kawałek natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 - 4 godziny.
- Pora umyć, białą część pokroić w 0,5 cm plasterki i delikatnie podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła po smażeniu pora. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli, gdy będą delikatnie przyrumienione, zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni praktycznie bez tłuszczu, obsmażyć z obu stron karkówkę, patelnia powinna być dobrze rozgrzana.
- Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek.
- Formę przykryć folią do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać przez około 10 minut. Po upieczeniu przykryć mięso i pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
- Część wytopionego płynu możemy wykorzystać do zrobienia smacznego sosu. Do rondelka wlać 0,5 litra płynu, nieco zredukować go i pod koniec dodać 5 łyżek śmietany 30%. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować ze śmietaną na małej mocy palnika, aż zacznie delikatnie gęstnieć.
- Jeśli nie lubimy pieczonego mięsa, to możemy je śmiało przygotować w szybkowarze.
Zobacz również: karkówka z pieczarkami i cebulą.
Pyszna karkóweczka :-) Bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWspaniała inspiracja :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńZ przyjemnością zjadła bym taki podane mięsko ❤
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz karkówkę, to na pewno smakowałoby :)
UsuńDanie w sam raz dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńMój również bardzo je lubi :)
UsuńŚwietny przepis. Bardzo lubię karkówkę, a z pieczarkami musi smakować wyśmienicie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie zaprzeczę, jest bardzo smaczna.
UsuńZjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńZrobiłam to pyszniutkie mięsko na obiad. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby moje głodomory wymiotły wszystko do ostatniego okruszka.
OdpowiedzUsuńTeraz zrobię na rodzinne spotkanie.
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńPolecam! Jedno z moich ulubionych miąsek. Wypróbowane kilka razy! Pychotka!!!
OdpowiedzUsuńU mnie również dość często robione jest mięso z tego przepisu, gdyż wszyscy bardzo je lubią :)
Usuń