Kremowy deser z daktyli, chia i banana

/ 18

Zdrowy, lekki i bardzo smaczny kremowy deser z suszonych daktyli, banana i nasion chia, które ostatnio cieszą się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Deser jest wykonany z naturalnych składników, bez dodatku cukru i nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Dodatek kiwi świetnie równoważy słodki smak daktyli. Deser przygotowuje się bardzo szybko, a jeszcze szybciej się go zjada.

Deser z chia i daktyli
Zarówno banany, jak i suszone daktyle zawierają w sobie naturalny cukier, który w wystarczający sposób osładza cały deser i nie ma konieczności dodatkowego jego dosładzania. Daktyle są cennym źródłem potasu, witaminy C, B6, A, E, K, wapnia, magnezu, żelaza, nasiona chia zaś zawierają dużo błonnika, wapnia i żelaza. W połączeniu z bardzo zdrowym mleczkiem kokosowym (witamina C, B wapń, potas, fosfor, żelazo), otrzymujemy duży zastrzyk witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Do deseru należy kupić dobrej jakości suszone daktyle niesiarkowane i mleczko kokosowe najlepiej bez konserwantów i stabilizatorów.
Deser z chia i daktyli z mleczkiem kokosowym

Składniki:

(na 2 porcje po 250 ml)
  • 150 g suszonych daktyli
  • 1 dojrzały banan
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu lub ksylitolu do smaku
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.

Przygotowanie deseru z daktyli, chia i banana:

  1. Mleczko delikatnie podgrzać, podzielić na pół i do jednej części włożyć pokrojone daktyle, a do drugiej wsypać nasiona chia i dodać miód. Odstawić na co najmniej 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby zmiękły i napęczniały.
  2. Banana obrać i pokroić, włożyć do misy blendera, dodać sok z cytryny i rozdrobnić do postaci kremu. Krem podzielić na pół i przełożyć do pucharków.
  3. Daktyle łącznie z mleczkiem po dodaniu kakao i ekstraktu dokładnie rozdrobnić do powstania kremu. Podzielić na pół i wyłożyć na warstwę z banana.
  4. Chia dokładnie wymieszać i wyłożyć na krem daktylowy.
  5. Kiwi obrać, przekroić na 4 części, a następnie w niezbyt grube plasterki i wyłożyć na warstwę z nasion chia.
  6. Deser dobrze smakuje od razu po zrobieniu, jak również schłodzony.
Zobacz również:
Praliny daktylowo-kokosowe

Komentarze

  1. Muszę tylko kupić daktyle i próbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  2. Z chęcią zjadła bym zawartość takiego pucharka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie to wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy zamiast mleczka kokosowego można użyć jogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem nie próbowałam, ale jeśli jogurt nie będzie zbyt kwaśny, to powinno być smacznie. W przypadku jogurtu proponuję nasiona chia namoczyć w 100 ml wody i po napęcznieniu połączyć z jogurtem i miodem. Oczywiście jogurtu nie podgrzewać. Myślę, że do namoczenia chia dobrze sprawdzi się nawet zwykłe mleko

      Usuń
  5. Lubię chia i często po nie sięgam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady