Kremowy deser z daktyli, chia i banana
Zdrowy, lekki i bardzo smaczny kremowy deser z suszonych daktyli, banana i nasion chia, które ostatnio cieszą się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Deser jest wykonany z naturalnych składników, bez dodatku cukru i nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Dodatek kiwi świetnie równoważy słodki smak daktyli. Deser przygotowuje się bardzo szybko, a jeszcze szybciej się go zjada.
Do deseru należy kupić dobrej jakości suszone daktyle niesiarkowane i mleczko kokosowe najlepiej bez konserwantów i stabilizatorów.
Składniki:
(na 2 porcje po 250 ml)- 150 g suszonych daktyli
- 1 dojrzały banan
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki nasion chia
- 1 kiwi
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka naturalnego miodu lub ksylitolu do smaku
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.
Przygotowanie deseru z daktyli, chia i banana:
- Mleczko delikatnie podgrzać, podzielić na pół i do jednej części włożyć pokrojone daktyle, a do drugiej wsypać nasiona chia i dodać miód. Odstawić na co najmniej 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby zmiękły i napęczniały.
- Banana obrać i pokroić, włożyć do misy blendera, dodać sok z cytryny i rozdrobnić do postaci kremu. Krem podzielić na pół i przełożyć do pucharków.
- Daktyle łącznie z mleczkiem po dodaniu kakao i ekstraktu dokładnie rozdrobnić do powstania kremu. Podzielić na pół i wyłożyć na warstwę z banana.
- Chia dokładnie wymieszać i wyłożyć na krem daktylowy.
- Kiwi obrać, przekroić na 4 części, a następnie w niezbyt grube plasterki i wyłożyć na warstwę z nasion chia.
- Deser dobrze smakuje od razu po zrobieniu, jak również schłodzony.
Zobacz również:
Praliny daktylowo-kokosowe |
idealny !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo się nazywa deser! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńMuszę tylko kupić daktyle i próbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńZ chęcią zjadła bym zawartość takiego pucharka :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, śmiało ;)
UsuńPrzepysznie to wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńA czy zamiast mleczka kokosowego można użyć jogurtu naturalnego?
OdpowiedzUsuńZ jogurtem nie próbowałam, ale jeśli jogurt nie będzie zbyt kwaśny, to powinno być smacznie. W przypadku jogurtu proponuję nasiona chia namoczyć w 100 ml wody i po napęcznieniu połączyć z jogurtem i miodem. Oczywiście jogurtu nie podgrzewać. Myślę, że do namoczenia chia dobrze sprawdzi się nawet zwykłe mleko
Usuńchia <3 kocham deserki z chia;))
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja :)
UsuńIdealny dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńLubię chia i często po nie sięgam.
OdpowiedzUsuńRównież bardzo je lubię :)
Usuń